Jogilag vége a Malina Hedvig-ügynek

2011.12.06. 09:13 Módosítva: 2011.12.06. 10:45

Jogi értelemben befejeződött a Malina Hedvig-ügy, a Emberi Jogi Bíróság elfogadta a volt nyitrai diáklány és a szlovák kormány közötti per békés rendezéséről szóló megállapodást – írja az Új Szó.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben sem az állami szervek, sem maga Hedvig nem nyithatja meg újra az ügyet, nem lesznek további vizsgálatok, tehát végeredményben soha nem is tisztázódik, mi történt.

Malina Hedviget 2006. augusztus 25-én támadták meg Nyitrán. 2007. november 22-én fordult az Európai Emberi Jogi Bírósághoz. A strasbourgi testület áprilisban értesítte a szlovák kormányt a beadványról, és kérte annak állásfoglalását az üggyel kapcsolatban.

Az igazságügyi minisztérium nyár végén ajánlotta fel Hedvignek, hogy a kormány hajlandó tőle bocsánatot kérni, ha visszavonja a beadványát. A megállapodásra szeptember 28-án került sor, és a kabinet elismerte: „a panaszos ügyében bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a panaszosnak az Emberi Jogok Európai Egyezményében rögzített jogai sérülhettek".