64 év után kért bocsánatot Hollandia

2011.12.09. 15:26 Módosítva: 2011.12.09. 15:26

Hollandia több mint hat évtized után hivatalosan bocsánatot kért Indonéziától, mert a gyarmatosítók a függetlenségi háború idején lemészárolták egy falu lakóit. A holland nagykövet pénteken ellátogatott Rawagede faluba a szokásos évi megemlékezésre, és országa nevében mély sajnálatát fejezte ki 430 fiú és fiatal ember legyilkolása miatt. A bocsánatkérés hallatán az összegyűlt, érzelmektől áthatott tömeg megéljenezte és megtapsolta a diplomatát, miközben a még élő özvegyek sírásban törtek ki.

A hatalmukhoz foggal-körömmel ragaszkodó gyarmatosítók katonái 1947. december 9-én a hajnal közeledtével rátörtek a település alvó lakosaira, és lövöldözve kikergették őket házaikból. A felszabadítási mozgalom egyik vezetőjét, Lukas Kustariót keresték, s miután nem találták meg, a férfiakat egy közeli mezőre hajtották ki, tarkóra tett kézzel sorba állították, majd egyesével agyonlőtték őket.

A mészárlást az ENSZ már 1948-ban "szándékosnak és kegyetlennek" minősítette, de Hollandia csak egy idén szeptemberben hozott bírósági ítélet hatására ismerte el, hogy a kormány volt érte a felelős.