Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Az orosz elnök tanácsadói nem zárnák ki az új választásokat

2011.12.09. 23:36

Ketten kilépnek az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanácsból, amely ennek hatására végül kiállt a tüntetők mellett - jelentette be a testület elnöke pénteken.

A két ismert orosz újságíró, Szvetlana Szorokina és Irina Jaszina azzal indokolták lépésüket, hogy nem értenek egyet a választási visszaélések megtűrésével és a tiltakozó akciók durva szétkergetésével.

Mihail Fedotov, a testület elnöke remélte, hogy az emberi jogi tanács tagjai megváltoztatják elhatározásukat. Annál is inkább, mert a testület pénteken elfogadott és közzétett egy határozatot, amelyben arra szólít föl, hogy "amennyiben a jogsértések miatt nem lehet hitelt érdemlően megállapítani a választói akarat kinyilvánítását, új választásokat kell kiírni. Ezt követelik az emberek, ezt követeli a törvény".

A testület tagjai megfigyelőként részt fognak venni a Moszkvában, a várhatóan az eddigi legnagyobb részvétellel szombatra szervezett ellenzéki tüntetésen.

Az államfő tanácsadó testülete azt is követeli, hogy vizsgálják felül a héten megtartott békés tiltakozó megmozdulások résztvevőire kirótt büntetéseket. Megengedhetetlennek tartja az erőszak alkalmazását, de a félelemkeltést, a különböző felsőfokú oktatási intézmények diákjainak kirúgásával, a fiatalok besorozásával való fenyegetést is. Egyidejűleg arra szólította fel a tüntetések résztvevőit, hogy ők se folyamodjanak erőszakhoz, ne sértsék meg a törvényt.

"Különleges esélye van országunknak arra, hogy nem közömbös, törvénytisztelő államot alkossunk. Támogatjuk a polgárok törekvését a jog fensőbbségének elismerésére, a törvény tiszteletére. Az államnak lehetőséget kell biztosítania polgárai számára, hogy az ország döntő fontosságú kérdéseiben szabadon véleményt nyilváníthasson, köteles meghallgatni a civil társadalom hangját. Oroszországnak nincs joga megismételnie azokat a hibákat, amelyeket nem egyszer elkövetett történelme sorsfordító pillanataiban" - olvasható az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács pénteki határozatában.

Moszkvában és Szentpéterváron a vasárnapi parlamenti választásokat követő napokban az ellenzék több tüntetést tartott a visszaélések, a hatalom ellen.

A megmozdulások résztevői közül több száz embert rövidebb-hosszabb időre őrizetbe vettek, többeket pénzbírsággal, elzárással sújtott a bíróság, köztük ellenzéki pártok vezetőit, ismert újságírókat, közéleti személyiségeket is.