Gyárfás
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Tüntetés helyett vizsgázni fognak a moszkvai diákok

2011.12.09. 17:03

Váratlan vizsgára hívták be szombatra a moszkvai középiskolásokat, méghozzá éppen azzal a készülő tüntetéssel egy időben, amelynek résztvevői Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök pártjának választási győzelme ellen tiltakoznának – mondták el oktatók pénteken.

A megmozdulás egy órával a vizsga előtt kezdődik. A tiltakozáson előzetes visszajelzések szerint több tízezren vennének részt.

"Tegnap még semmit sem tudtunk a vizsgáról. Csak ma jelentették be az oktatási intézményekben, de már mindenki erről beszél" – mondta egy neve elhallgatását kérő középiskolai történelemtanár. Egy másik oktató, Szergej Volkov szerint a háromórás vizsgára orosz nyelvből azért van szükség, hogy megakadályozzák a diákok és tanáraik részvételét a tüntetésen.

A hivatalos eredmények szerint a vasárnapi parlamenti választásokat az Egységes Oroszország nyerte a szavazatok 49,54 százalékával, s így abszolút többséghez jutott a parlament alsóházában, a dumában. Többen választási csalásra panaszkodtak, egy magát polgári megfigyelőnek nevező csoport pedig egyenesen azt állította, hogy Putyin pártja a vidéki körzetekben az érvényes szavazatoknak csupán 29,8 százalékát szerezte meg, míg Moszkvában a párt 25,8 százalékot kapott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!