Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Pisztolygolyókat küldött a Vörös Brigádok Rómába

2011.12.12. 19:06
A Vörös Brigádok halálos fenyegetését - és nyomatékul két 40-es kaliberű lőszert - tartalmazó levelet kapott Gianni Alemanno római polgármester hétfőn, három nappal azután, hogy egy levélbomba megsebesített egy olasz adóhivatali vezetőt; ismeretlenek szintén lőszert küldtek az olasz igazságügyi miniszternek.

A polgármester szóvivője elmondta, hogy a halálos fenyegetést a Vörös Brigádok szélsőbaloldali terrorszervezet egyik néhai tagjáról elnevezett csoport írta alá. A csoport Mario Galesinak a nevét vette fel, aki 2003 márciusában Toszkánában, a rendfenntartókkal egy vonaton vívott tűzpárbajban vesztette életét.

Az olasz média szerint két lőszert tartalmazó - nyilvánvalóan fenyegetésnek szánt - levelet kapott Paola Severino igazságügyi miniszter is, bár a levél feladójaként még egyetlen csoport sem jelentkezett.

Az olasz rendőrséget készültségbe helyezték, miután múlt pénteken anarchisták által küldött levélbomba robbant fel az olasz adóhivatal egyik Róma környéki irodájában, s az intézmény igazgatója megsebesült. Egy nappal korábban sikertelen merényletet kíséreltek meg a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank elnöke ellen.

A Mario Monti vezette olasz kormány komoly megszorításokat - köztük új adókat - fogadott el nemrégiben a súlyos államháztartási helyzet javítása, a magas államadósság lefaragása érdekében.

Közben a görög külügyi tárca közölte, hogy hétfő reggel Görögország párizsi képviseletére levélbomba érkezett, amelyet a nagykövetnek címeztek. A francia rendőrség hatástalanította a robbanóeszközt; a nagykövetség épületét elővigyázatosságból negyven percre kiürítették. A közlemény szerint a gyanús csomagon nem szerepelt feladó, de minden jel arra utal, hogy a levélbombát Olaszországból küldhették.

20%
3900 Ft
3120 Ft
15%
3990 Ft
3392 Ft