Hermina
15 °C
27 °C

Sarkozy: Egyértelműen két Európa van

2011.12.12. 16:34

„Egyértelműen két Európa létezik", amióta Nagy-Britannia az európai állam- és kormányfők múlt heti brüsszeli csúcstalálkozóján nem támogatta a költségvetési szigor harmonizációjára vonatkozó uniós megállapodást, mondta Nicolas Sarkozy francia elnök a Le Monde francia napilapnak adott interjújában.

Mindent megpróbáltak

Szerinte a német kancellárral mindent megtettek, hogy az angolok is részesei legyenek a megállapodásnak, de mostantól két Európáról beszélhetünk. „Az egyik több szolidaritást és szabályozást akar a tagok között. A másik az egységes piac logikájához ragaszkodik" – fogalmazott a francia államfő. Megismételte korábbi álláspontját, miszerint elfogadhatatlan volt David Cameron brit miniszterelnök kérése Brüsszelben a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozólag. „A válság a pénzügyi világ szabályozatlanságából fakadt, nem fogadhatunk el visszalépést." Szerinte Európának a még több szabályozás irányába kell haladnia.

Ugyanakkor megerősítette, hogy Európának szüksége van Nagy- Britanniára, és szerencsére egyáltalán nem aktuális London távozása a közös piacról. Hangsúlyozta, hogy Párizs továbbra is ragaszkodik a Londonnal folytatott partneri viszonyhoz, emlékeztetve arra, hogy Franciaország Nagy-Britanniával együtt kezdeményezte a líbiai beavatkozást, és David Cameron brit kormányfő bátran viselkedett. A két ország között a védelmi politikábanis szoros az együttműködés.

Marad a gazdasági szuverenitás

Szerinte a csúcstalálkozó döntő lépés volt az európai integráció felé és megteremtette az elrugaszkodás és a válságból való kilábalás feltételeit, amelyek közül a valódi gazdasági kormányzás megteremtését emelte ki. „Az a tény, hogy a kormányzás felelőssége visszatér az állam- és kormányfőkhöz, vitathatatlan demokratikus előrelépést jelent az előző helyzethez képest, amikor is minden az Európai Központi Bank és a stabilitás paktum bizottsága körül szerveződött" – vélte a francia elnök.

Sarkozy úgy látja, hogy a megállapodással a tagállamoknak nem kell lemondaniuk a gazdasági szuverenitásukról. „Megerősítjük a szuverenitásunkat és a függetlenségünket azzal, hogy azt barátokkal, szövetségesekkel, partnerekkel gyakoroljuk" – mutatott rá az elnök. Hozzátette, hogy egyetlen új döntési területet sem adnak át valamilyen nemzetek feletti hatóságnak.

Tudnak élni egy leminősítéssel

Sarkozy arra is kitért az interjúban, hogy a francia államadóssághoz kapcsolódó tripla A hitelminősítés elvesztése "nehézséget" jelentene, de nem lenne leküzdhetetlen a kormányzatnak. „Ha visszavonják tőlünk, hidegvérrel nézzünk szembe a helyzettel. Ami a legfontosabb, az a gazdaságpolitikánk és az eltökélt kiadáscsökkentő stratégiánk hitelessége" – mondta a francia elnök.

Sarkozy korábban ötéves mandátuma elsőszámú prioritásaként jelölte meg, hogy megőrzi Franciaországnak a lehetséges legjobb, „AAA" osztályzatot. Az interjúban azzal indokolta jelenlegi álláspontját, hogy nem kizárólag Franciaország esetleges leminősítése fenyeget, hanem a teljes eurózónáé, amely alapvetően kormányzási problémákkal küzd, szerinte az igazi kockázatot egy európai járvány jelenti.