Megostromolták a bíróságot Timosenko hívei

2011.12.13. 17:23 Módosítva: 2011.12.13. 17:24
Szabadságot Juliának, kiabálták a tüntetők és betörték a bíróság körüli kerítés kapuját. A tárgyalást elnapolták.

Julia Timosenko mintegy kétezer híve megostromolta kedd délelőtt a kijevi fellebbviteli bíróság épületét, ahol megkezdődött a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt volt kormányfő fellebbviteli tárgyalása.

A tárgyalást a bíróság végül szerdáig elnapolta, hogy az elítélt, aki kedden betegségére hivatkozva nem jelent meg a tárgyalóteremben, részt vehessen a tárgyaláson.

A tárgyalás kezdetekor a tömeg nyomására betört az épületet övező fémkerítés kapuja. A Berkut (Szirti sas) nevű ukrán különleges rendőrségi osztag tagjai tartóztatták fel a "Szabadságot Juliának!" "Le a bűnöző bandával!" kiáltásokkal, transzparensekkel a bírósági épületbe behatolni akaró tüntetőket.

A volt ukrán kormányfő augusztus 5. óta van őrizetben egy kijevi fogdában. Október 11-én egy kijevi kerületi bíróság első fokon hétévi börtönbüntetésre, közel 200 millió dollárnyi kártérítés kifizetésére és vezető tisztségek betöltéséről három évre való eltiltásra ítélte hivatali hatalommal való visszaélés vádjával, az ügyészség szerint Ukrajna számára jelentős anyagi kárt okozó 2009-es orosz-ukrán gázárszerződések megkötése miatt. Más ügyekben is folyik ellene büntető eljárás, így az Ukrán Egyesített Energiarendszerek (EESZU) vezetőjeként az 1990-es években elkövetett állítólagos adócsalás és sikkasztás miatt.

Timosenko tagadja a vádakat, és azt hangoztatja, hogy legfőbb politikai ellenlábasa, Viktor Janukovics elnök politikai bosszújának az áldozata, míg a hivatalos Kijev a korrupció elleni harccal indokolja az eljárásokat.

Timosenko hozzátartói és Nyina Karpacsova ombudsman szerint a volt kormányfő súlyos hátpanaszokkal küzd, ágyhoz kötött. A börtönhatóságok szerint élete nincsen veszélyben és kihallgatható. December 8-án a börtöncellában, az ágya mellett tartott a bíróság kihelyezett ülést, és az EESZU-ügyben ismételten elrendelték őrizetbe vételét.