Lövöldözés, ostromállapot volt Liège-ben

2011.12.13. 13:39 Módosítva: 2011.12.13. 18:33
Ellentmondó információk érkeztek a támadók számáról, de a legutolsó információk szerint egyetlen férfi ölt meg három embert, hatvannégyet pedig megsebesített a belgiumi Liège-ben, mielőtt öngyilkos lett. A korábban fegyverbirtoklásért már elítélt férfi gránátokat dobott és leadott egy sorozatot egy Kalasnyikovval egy zsúfolt buszmegállónál. A belvárost lezárta a rendőrség, sok sérültet rögtönzött kórházban látnak el a közeli bíróság udvarán.

Egy férfi gránátokat dobott, majd pedig Kalasnyikovval tüzet nyitott egy tömött buszmegállónála belgiumi Liège-ben a bíróság előtt. A támadásban legalább négyen életüket vesztették. A rendőrség megerősítette, hogy egyikük a támadó, egy Nordine Amrani nevű férfi, aki egy gránáttal öngyilkos lett. Két áldozat 15-17 év közötti középiskolás, a harmadik pedig egy idős asszony.

Liege nagyobb térképen való megjelenítése

Bírósági források szerint hetvenöten megsérültek, közülük hét ember állapota súlyos, egy kétéves gyerek életveszélyes állapotban került kórházba. A belga RTL információi szerint legalább öt embert golyó sebesített meg, egy fiatal nőt az arcán sebesített meg egy gránát a Saint-Lambert téren. A sérültek között sok a fiatal.

Az RTL.be szerint a támadó egy gránátot dobott a bíróság épülete felé, majd két másikat a közeli buszmegálló felé, ahol sokan várakoztak. A Le Soir szerint a férfi először hang- és fénygránátokkal pánikot akart kelteni, mielőtt leadott egy sorozatot a Kalasnyikovval, de a sérültek többségét a gránátok sebesítették meg.

A Le Soir szerint Nordine Amranit, a halott támadót három éve 4 év 10 hónap börtönre ítélte a liège-i bíróság nagy mennyiségű fegyver és lőszer birtoklásáért, valamint 2800 tő kannabiszt is találtak otthonában.

Azt nem tudni, miért lőtt a járókelőkre a férfi, de a rendőrség tájékoztatása szerint kedden vallomást kellett volna tennie egy ügyben. Joëlle Milquet belügyminiszter megerősítette, hogy nem terrortámadás történt.

Napközben több forrás is arról számolt be, hogy akár három támadó is lehetett, és az is felmerült, hogy esetleg egy társukat akarták kiszabadítani a bíróságról. Elterjedt a hír, hogy a halott támadó mellett egy másikat elfogtak a rendőrök, egy harmadik pedig szökésben volt.

A város polgármestere és rendőrségi források szerint ugyanakkor a férfi egyedül volt, és a La Libre Belgique szerint azt is cáfolták a rendőrök, hogy lövöldözés lett volna a közeli Saint-Paul utcában. Napközben több járókelő arról számolt be, hogy lövésekre emlékeztető zajt hallott az utca felől.


A robbantás helyszíne

A támadás után az egész belvárost lezárták, a járókelők a közeli boltokba menekültek. A közeli téren éppen karácsonyi vásár volt, ezért sokan voltak a helyszínen. A tömegközlekedést elterelték, csak katonai járművek és mentők vannak a város központjában.

Egy rendőrségi helikopter cirkál a környék felett, de a rendőrség délután négykor bejelentette, hogy ura a helyzetnek.

A bíróság udvarán egy rögtönzött kórházat állítottak fel, sok mentő érkezett a helyszínre, állítólag még Hollandiából is kértek segítséget az egészségügyi hatóságok.

Update: estére ötre nőtt az áldozatok száma

Este belehalt sérülésébe egy 17 hónapos kisgyerek, aki az ámokfutásban életveszélyes állapotba került, így a tragédiának öt halálos áldozata van - közölte a belgiumi kórháza. A sebesültek száma a hivatalos adatok szerint 123. Többségüket egy esőbeálló széttört üvege sebesítette meg. Egy fején megsebesült, 20 éves fiatalember válságos állapotban van - közölték szintén kórházi források. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport