Bűnösnek találták Jacques Chiracot

2011.12.15. 11:00 Módosítva: 2011.12.15. 21:28

Két év felfüggesztett börtönre ítélte egy párizsi bíróság Jacques Chirac volt francia köztársasági elnököt, akit több vádpontban bűnösnek találtak az ellene indult történelmi perben, írja a Le Monde. A bíróság közpénzek elsikkasztásában és bizalommal való visszaélésben találta bűnösnek a 79 éves politikust.

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy még Párizs főpolgármestereként fiktív állásokat adott pártja munkatársainak. Chirac 1977 és 1995 között állt Párizs élén, mielőtt elnökké választották.

Chirac az első francia köztársasági elnök a második világháború óta, akinek büntetőügyben bíróság elé kellett állnia, és az első, akit bűnösnek találtak.

A kilenc másik vádlott között van Jean de Gaulle, Charles de Gaulle unokája, és korábbi kabinetfőnökök is. Jean de Gaulle-t három hónap felfüggesztett börtönre ítélték, csak két embert mentett fel a bíróság.

2011-12-15T101845Z 710229580 GM1E7CF1F3001 RTRMADP 3 FRANCE-CHIR

Az ítélet annál is inkább meglepetés, mivel az ügyészség Chirac és a többi kilenc vádlott felmentését kérte. Michael Maes ügyész azt mondta szeptemberben, hogy nem bizonyított Chirac bűnössége.

Chirac súlyos betegsége miatt nem volt jelen az ítélethirdetésnél, és egyszer sem jelent meg a peren, de távollétében folytatták az eljárást. A memóriavesztéssel is járó neurológiai betegséggel küzdő 79 éves Chirac egyik ügyvédje azt mondta az AFP-nek, hogy ügyfele nyugodtan várta az ítéletet.

A volt köztársasági elnök végig tagadta a vádakat, szerinte a városháza alapvető működéséhez volt szükség az említett munkahelyekre. Az ügyészek már a vádemeléssel sem értettek egyet. A vádakat elsősorban egy korrupcióellenes egyesület és magánszemélyek képviselték, a fővárosi önkormányzat 2,2 millió eurós kártérítésért cserébe nem perelte tovább a volt elnököt.

Chirac ellen elnöki ideje alatt nem indulhatott eljárás 1995-től 2007-ig, és utána is csak négy évvel később, mert addig még mentelmi jogot élvezett. Márciusban aztán megint hónapokra felfüggesztették a pert, mivel a másik kilenc vádlott egyikének védője alkotmányossági kifogásokat emelt a váddal kapcsolatban.

Ha az összes vádpontban bűnösnek találták volna, akkor Chiracot tíz év börtönre és 150 ezer eurós pénzbüntetésre is ítélhették volna.

Chiracnak tíz napja van fellebbezni. A volt államfő azonban közleményben tudatta: nem él ezzel a lehetőséggel még úgy sem, hogy "alapjaiban vitatja az ítéletet". A döntést azzal indokolta, hogy "sajnos már nincs birtokában az ahhoz szükséges összes erő, hogy új bírák előtt folytassa a harcot az igazságért". Megismételte, hogy tiszta a lelkiismerete, nem követett el semmilyen hibát.