Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Hat észak-koreai határőr szökött Kínába

2011.12.15. 08:15

A Jalu (Yalou) folyón átkelve Kínába szököt hat észak-koreai határőr, jelentette a Daily NK című, észak-koreai menekültek által létrehozott dél-koreai hírportál. Jelentésük szerint eredetileg nyolc határőr próbált átszökni, de a határt védő katonai alakulatok kettejüket agyonlőtték.

A beszámoló szerint a szökés november 20. táján történt Tatung (Dadong) kínai határvárostól 75 kilométerre északkeletre. A kínai hatóságok katonákat vezényeltek a térségbe, és razziákat renfeltek el a pályaudvarokon és az észak-koreaiak által sűrűn lakott negyedekben.

Észak-Koreából évente több százan menekülnek el az éhezés és az elnyomás elől, de a hadseregből - ahol viszonylag jó az ellátás és nagy az ideológiai fegyelem - ritkán dezertálnak.

A menekülők célpontja többnyire Kína, ahol elrejtőznek a továbbutazás lehetőségére várva egy harmadik országba, többnyire Dél-Koreába, ahol automatikusan állampolgárságot kapnak. Kína azonban gazdasági menekülteknek tekinti és visszaküldi őket a határra, ahol szörnyű megtorlásoknak vannak kitéve emberjogi szervezetek szerint.