Kína tagadja a seychelle-szigeteki katonai bázis építését

2011.12.15. 17:48
Nem épít katonai bázist a Seychelle-szigeteken Kína, az ország mindössze utánpótlási lehetőségeket keres járőrtevékenységet végző hadihajói számára – nyomatékosította a pekingi külügyminisztérium.

A kínai külügyi tárca cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Kína haditengerészeti javító és kiszolgáló bázist hoz létre az indiai-óceáni Seychelle-szigeteken.

Hét elejei beszámolók szerint a szigetország ennek lehetőségét Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) kínai védelmi miniszter decemberi hivatalos látogatása alkalmával ajánlotta fel. A két ország 2004-ben katonai együttműködési megállapodást kötött, ennek keretein belül már 500 katona részesült kiképzésben Kínában, a Seychelle-szigetek hadserege ezen túlmenően két úgynevezett könnyű repülőgépet kapott partnerétől. A hónap elején az együttműködés folytatásáról is megállapodtak.

"Kínának egyik külföldi országban sincs katonai bázisa" – reagált a hét elejei feltevésekre Liu Vej-min (Liu Weimin), a külügyminisztérium szóvivője, hangsúlyozva: a védelmi minisztérium mindössze ellátói bázis felállítását fontolgatja a helyszínen hadihajói számára.

"A nemzetközi gyakorlat része, hogy az egyes országok hajói lehorgonyoznak más országok kikötőiben, hogy így biztosítsák az utánpótlást a hosszabb missziók alkalmával. Kína ezt mérlegeli a Seychelle-szigetek, de akár más országok kikötőinek esetében is" – mondta a szóvivő.

Kína Srí Lankán, Pakisztánban és Mianmarban rendelkezik kikötőbázissal. Ezek a kereskedelmi szállítmányok, így például az Afrikából nyersanyagot szállító hajók biztosítását szolgálja.