Géza
-11 °C
-4 °C

Moszkva nem érti, miért kéne új választást tartania

2011.12.15. 06:10
Értetlenséget váltott ki az orosz kormánypártban, illetve a rezsimhű és a nacionalista ellenzékben, hogy az Európai Parlament új választások kiírására szólította Oroszországot egy szerdai határozatában. Igaz, szerintük is voltak visszaélések, de azt majd maguk tisztázzák, mondják.

Értetlenséget és felháborodást váltott ki az orosz parlament politikusaiban az Európai Parlament szerdai határozata, amelyben új parlamenti választások kiírására szólították fel Oroszországot. Szergej Mironov, a rezsimhű Igazságos Oroszország vezetője az ország belügyeibe való beavatkozásnak minősítette az EP határozatát.

Ugyanakkor ő sem tagadja, hogy visszaélések voltak, de ezt "mi magunk fogjuk tisztázni az Egységes Oroszország párttal", mondta.

Oleg Morozov, a parlament első elnökhelyettese egyenesen a nemzetközi jog megsértésének nevezte az EP határozatát, amely szerinte nyilt nyomásgyakorlás. Leonyid Szluckij, a külügyi bizottság elnöke szerint az EP túllépte hatáskörét.

"Mint mindig, most is kettős mércével mértek, és elcsépelt forgatókönyveket használnak" - mondta. Szerinte a választás tisztaságát bizonyítja, hogy az ellenzék nem adta vissza mandátumait.

Az orosz parlament két házát összefogó Szövetségi Tanács elnöke, Alekszandr Tosin szerint az EP határozat "az orosz választók cinikus megsértése".

A rezsimhű pártok mellett a nacionalista Liberális Demokrata Párt is elutasította az EP ajánlását, amire "Oroszországnak nincs szüksége". "A parlamenti választások érvényesek voltak, a következő is menetrendszerűen le fog zajlani, és ezekben a kérdésekben Oroszország maga dönt. Oroszország nem Afrika, és nem is Ázsia, ahol az egyik, vagy másik rezsim létezése az európai támogatók közötti alku tárgya" - jelentette ki a párt.

Orosz jogvédő szervezetek ezzel ellentétben üdvözölték az EP határozatát. Lev Ponomarjov, az Emberi Jogokért elnevezésű közösség vezetője szerint "néhány európai kormány azt gondolja, hogy a gáz fontosabb az emberi jogoknál. Az Európai Parlament viszont a kontinens polgárait képviseli, és igazat mondott".

Az orosz parlamenti választáson a rezsim pártja, az Egységes Oroszország nagy szavazatveszteséget szenvedett, de így is megszerezte a szavazatok abszolút többségét. Ugyanakkor több jelentés szerint is tömeges visszaélések voltak a választásokon. Emiatt Szentpéterváron és Moszkvában is tömegtüntetéseket tartottak.