Újabb levélbomba az olasz adóhivatalnak

2011.12.15. 17:17
Ismét levélbomba érkezett az Equitalia olasz adóügynökség római hivatalába, melynek igazgatója hat nappal ezelőtt egy másik robbanószerrel teli borítéktól sérült meg.

Címzett és feladó nélküli borítékra lett figyelmes az Equitalia postai szolgálatának egyik dolgozója. A borítékból szürke színű por szivárgott ki. Az azonnal a helyszínre siető tűzszerészek hatástalanították a levélbombát, a másodikat, mely az utóbbi egy hét alatt az olasz adóhivatal behajtással foglalkozó ügynökségének római székházába érkezett.

Sajtóértesülések szerint a boríték ez alkalommal nem tartalmazott röpiratot, a merényletet még senki sem vállalta magára. Az olasz rendőrségnek azonban nincsen kétsége, hogy a merénylet mögött a FAI rövidítéssel ismert anarchista szervezet áll.

A FAI aláírásával érkezett az a boríték, mely december 9-én robbant fel az Equitalia igazgatója, Marco Cuccagna kezében. Cuccagna jobb keze ujjain és szemén sérült meg.

Ezt megelőzően, december 8-án, levélbombát küldtek a németországi Deutsche Bank elnökének, Joseph Ackermannak is. A borítékot Milánóban adták fel. December 12-én lövedéket tartalmazó boríték érkezett Gianni Alemanno római polgármesterhez és Paola Severino igazságügyi miniszterhez. Az elsőt a Vörös Brigádok szélsőbaloldali terrorszervezet vállalta magára, a másik névtelen volt.

Az olasz hatóságok továbbra is kiemelt figyelemre szólították fel az olasz és az Olaszországban működő külföldi intézmények dolgozóit, közöttük a diplomáciai képviseleteket, hogy ne bontsák fel a karácsonyi postával érkező gyanús leveleket, csomagokat.

A FAI anarchistái 2003 óta ismertek, amikor Santa Claus akciónévvel levélbombát postáztak Romano Prodinak, az Európai Bizottság akkori elnökének és Jean Claude Trichet-nek, az Európai Központi Bank volt elnökének. Tavaly karácsonykor Chile, Svájc és Görörország római nagykövetségére érkezett levélbomba.