Megöltek egy neves újságírót Dagesztánban

2011.12.16. 09:53

Meggyilkoltak egy neves újságírót péntekre virradóra az észak-kaukázusi Dagesztánban. A 46 éves Hadzsimurad Kamalovot lelőtték a köztársaság fővárosában, Mahacskalában lévő irodája mellett. Sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a kórházba szállítás közben meghalt.

A Szólásszabadság elnevezésű cég vezérigazgatóját, a Csernovik (Piszkozat) társadalmi-politikai hetilap alapítóját a rendőrség feltételezése szerint újságírói tevékenysége miatt ölhették meg.

Kamalov számos írásában bírálta a hatalmat, ezen belül is a belügyminisztérium vezetését. Egyebek között a köztársaságban gyakori eltűnések, emberrablások után nyomozott.

Éppen ezért kerülhetett fel 2009 szeptemberében az úgynevezett kilövési listára. Ismeretlenek olyan röplapokat terjesztettek, amelyeken azzal fenyegetőztek, hogy likvidálni fogják a banditákat és megbosszulják a rendőrség és a békés polgárok halálát.

A Csernovik szerkesztősége ellen gyakran indítottak Dagesztánban bírósági eljárást azzal a céllal, hogy bezárják. Egy időben egyetlen dagesztáni nyomda sem vállalta a lap kinyomtatását, ezért kénytelenek voltak az újságot Észak-Kaukázus más régióiban elkészíttetni.

A legutolsó nagy visszhangot kiváltó bírósági ügy a megölt újságíró alapította hetilap kollektívájának felmentésével végződött. Akkor azzal vádolták meg a Csernovikot, hogy szélsőséges eszméket terjeszt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport