Olga, Liliána
20 °C
35 °C

A német hadseregé a finn kikötőben lefoglalt rakéták

2011.12.22. 21:27
A német védelmi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy törvényes és hivatalos szállítmány az a 69 Patriot típusú amerikai légvédelmi rakéta, amelyet előző nap foglalt le a finn rendőrség Kotka kikötőjében.

A föld-levegő rakéták a német hadseregtől származnak  erősítette meg a védelmi minisztérium szóvivője. Szállításukra egy kormányközi szerződés értelmében, a német hatóságok teljes jóváhagyásával került sor, a célállomásuk pedig korábbi sajtóértesülésekkel ellentétben nem Kína, hanem Dél-Korea. A finn rendőrség korábban azért foglalta le a szállítmányt, mert a védelmi fegyverek nem rendelkeztek a Finnország által előírt tranzitdokumentumokkal.

A hajón 150 tonnányi Kínába tartó robbanóanyagot is találtak, amely nem megfelelő módon volt tárolva. A kotkai kikötő tájékoztatása szerint a robbanóanyag szállítása legális, a rakomány ezen része átpakolást követően folytathatja útját a távol-keletre.

A finn hatóságok korábban a hajó ukrán állampolgárságú kapitányát és első tisztjét őrizetbe vették, a személyzet további 11  szintén ukrán tagját pedig kihallgatták a fegyverkereskedelemre vonatkozó törvények megsértése miatt.