Gizella
9 °C
14 °C

Elfogták a Sinaloa-klán egyik vezetőjét

2011.12.26. 08:47

A mexikói hadsereg elfogta a hírhedt Sinaloa drogkartell egyik vezetőjét, a pontos kilétét azonban egyelőre nem árulták el. Annyit tudni a gyanúsítottról, hogy ő a Sinaloa-klán első emberének, Joaquín "El Chapo" Guzmánnak a biztonsági főnöke.

Guzman, vagyis a Köpcös, a világ egyik legkeresettebb bűnözője, aki után hajszát indított az Interpol és  az amerikai FBI is. A Forbes magazin egymilliárd dollárra becsüli vagyonát. A hatóságok hétmillió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére.

A Köpcös vezette Sinaloa-klán (Pacific Cartel) Mexikó, illetve egyes források szerint a világ leghatalmasabb,  kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bűnszövetkezete. Nemcsak a kartell névadó államában, hanem Baja California, Durango, Sonora és Chihuahua államokban is hatalmas befolyási övezetekkel rendelkezik.

A bűnszövetkezet most letartóztatott tagja a klán áldozatainak eltűntetésért, emberrablásokért, zsarolásért és gyújtogatásokért felelt. A hadsereg közleményéből nem derül ki, hogy elfogásával közelebb került-e Guzman letartóztatásához.

Amióta Felipe Calderón mexikói elnök 2006-ban a hadsereget is mozgósítva hadjáratot indított az egymás ellen kegyetlen hatalmi háborút folytató kábítószerbandák ellen, 45 ezer embert gyilkoltak meg a drogkereskedelemmel összefüggésbe hozható összetűzésekben. A hadsereg katonái vasárnap 13 ember lefejezett holttestére bukkantak egy elhagyott teherautóban Veracruz államban. Ők is a mexikói klánháború áldozatai.