Klaudia
-4 °C
2 °C

Kínának elege van a hitelminősítőkből

2011.12.26. 17:33
A külföldi hitelminősítőktől való függésén kíván enyhíteni Kína, ahol a központi bank kormányzója hazai hitelminősítő ügynökségek felállítását javasolja.

Kínának csökkentenie kellene a külföldi hitelminősítő intézetektől való függését - mondta vasárnap Csou Hsziao-csuan (Zhou Xiaochuan), a kínai központi bank kormányzója. Csou szerint az erős kutatási és információszerzési kapacitásokkal rendelkező pénzügyi intézményeknek maguknak kellene meghozni a befektetési döntéseket, országos szinten pedig - a kormányzat támogatásával - hazai hitelminősítő ügynökségek felállítására lenne szükség.

A kínai pénzpiacok és pénzügyi termékek kockázatainak felmérésére kettős minősítési modell bevezetését javasolja a jegybank kormányzója. Javaslata értelmében a nemzetközi hitelminősítők értékelése után a helyi viszonyokat ismerő hazai intézmények külön is értékelnék az adott pénzügyi termékeket, árnyaltabb képpel szolgálva azokról.

Az ország első hitelminősítője a Dagong Global 2010 júliusában adta ki első minősítését, melyben 50 országot vizsgált. A Dagong Global Magyarországot is rendszeresen értékeli.