Hermina
15 °C
27 °C

Ingyen kiveszik a veszélyes mellimplantátumokat Venezuelában

2011.12.29. 11:26

A venezuelai egészségügyi kormányzat térítésmentes műtétet ajánl fel az érintett nőknek a francia gyártmányú PIP-mellimplantátumok eltávolítására.

A francia Poly Implant Prothese cég szilikonbetétével élő nők adott kórházakban jelentkezhetnek plasztikai beavatkozásra, amely azonban csak az implantátum eltávolítását jelenti, az újakért fizetni kell.

"Ezek a páciensek kockázatnak vannak kitéve" – mondta Eugenia Sader egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy a beavatkozást nem kell azonnal elvégezni, tetszés szerinti időpontban kereshetik fel a nők a kórházakat.

Jose Horacio Aboudib, a brazil plasztikai sebészek szövetségének elnöke ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy eltávolítaná az implantátumokat azoknál a pácienseknél, akik ezt kérik, de nem látja szükségét, hogy mindenki műtétre menjen.

Argentínában egy ötven nőből álló csoport kedden perrel fenyegette meg plasztikai sebészeit, ha nem cserélik ki ingyen a tökéletlen francia implantátumokat. A csoport vezetője, Virginia Luna ügyvéd – akinek szintén PIP-szilikonbetéte van – elmondta, hogy öt kliense már peren kívüli megegyezéssel elérte az ingyenes cserét. Ha a többiek esetében ezt nem sikerül elérni, perre mennek – tette hozzá.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy a venezuelai intézkedés hány nőt érint. Az országban évente 35-40 ezer mellnagyobbító műtétet végeztek el, többségét PIP-implantátummal.

A francia plasztikai sebészek szövetsége tavaly tudta meg, hogy PIP-implantátumok sérülékenyek, a bennük lévő szilikongél nem orvosi célokra való, és felmerült a gyanú, hogy az anyag rákkeltő is.

A PIP az egyik legolcsóbb implantátum, a franciák exportálták is, negyvenezer brit nő testében is ilyen lehet.