Fertőzött a hongkongi kormány új épülete

2012.01.03. 08:28

Több helyen is a legionárius betegséget okozó baktériumra bukkantak a hongkongi kormány 670 millió dollárból megépített vadonatúj épületegyüttesében, közölték a helyi hatóságok. A vizsgálatokat azután rendelték el, hogy a gyakran halált okozó betegséggel ágynak esett decemberben a Kínai Népköztársasághoz tartozó terület oktatási államtitkára.

A kormányszékház
A kormányszékház
Fotó: Bobby Yip


Az egészségügyi hatóságok hétfői közlése szerint a kormányszékház fürdőszobáiból vett vízmintákban a megengedettnél 14-szer nagyobb szinten találták meg a betegséget okozó baktériumot, és ezért hozzáláttak az épületegyüttes fertőtlenítéséhez.

A légiós betegséget 1976-ban ismerték fel, miután amerikai frontharcosok nagygyűlést tartottak egy philadelphiai szállodában. A 4400 résztvevő közül ugyanis 182-en megbetegedtek tüdőgyulladás tüneteivel, és 29-en meg is haltak. Mint később megállapították: a gyilkos vírus a légkondicionáló páradúsítójából került a levegőbe.

A fertőzés emberről emberre nem terjed, így nem kell tartani tömeges méretű járvány kitörésétől. A betegség korai szakaszában magas lázzal, hidegrázással és köhögéssel jár.