Bocsánatot kért a német elnök

2012.01.04. 22:24

A német közszolgálati tévében kért bocsánatot Christian Wulff német államfő, mert megpróbálta megakadályozni, hogy egy kellemetlen cikket közöljenek róla.

Wulff a tévének adott szerda esti interjújában azt mondta, hogy nem fér össze az elnöki munkáról alkotott felfogásával amit tett, ezért bocsánatot kér, és változtat a sajtóval kialakított viszonyán.

Azt mondta továbbá, hogy a Német Szövetségi Köztársaság elnökének higgadtan és objektív, távolságtartó, semleges hozzáállással kell végeznie munkáját, továbbá tisztelnie kell az alapvető jogokat, köztük a sajtó szabadságát.

Wulff a Bild című, legnagyobb példányszámú német napilap főszerkesztőjét telefonon fenyegette meg, hogy ne jelenjen meg egy róla szóló cikk. A fenyegetést üzenetrögzítőre mondta. A lapot ellehertetlenítő perekkel és következményekkel fenyegetőzött. A cikk ennek ellenére megjelent.

A cikk egyébként arról szólt, hogy Wulff félmillió eurós kölcsönt kért egy üzletembertől, de később letagadta, hogy üzleti kapcsolatban volnának.

A Bild főszerkesztőjétől az elnök már korábban is bocsánatot kért, aki jelezte, hogy a maga részéről ezzel lezártnak tekinti az ügyet.