72 halott az iraki robbantássorozatban

2012.01.05. 23:19

Csütörtökön Irakban több merénylet történt, ezekben meghalt 72 ember, rengetegen megsebesültek A terroristák a síita lakosságot vették célba.

Reggel Bagdad legnagyobb síita negyedében, Szadr városban 12 embert ölt meg egy robbanás. A pokolgépet egy motorkerékpárra erősítették, és egy buszmegálló mellett hagyták, a robbanást a munkakezdéshez időzítve. A főváros katonai szóvivője szerint a gyilkosok nyugtalanságot akarnak kelteni a lakosság körében. A merénylők kilétéről nem bocsátkozott találgatásokba. A rendőrség egy másik pokolgépet hatástalanított a közelben. Nem sikerült ez egy másik síita negyedben, ahol nem sokkal később két robbantás 15 emberrel végzett.

Pár óra múltán Kerbela síita szent városba tartó zarándok között robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő a dél-iraki Násziríja város közelében – adta hírül a Zi Kar tartomány hivatalos honlapjára feltett közlemény. Ott 45-en vesztek oda.

A zarándokok gyalog tartottak Kerbela városába az arbain ünnepre. Ez a síiták által különösen tisztelt, a VII. században csatában megölt Huszein imám halála miatti negyvennapos gyász végét jelentő megemlékezés. Huszeint 72 rokonával, illetve követőjével együtt a keresztény időszámítás szerint 680-ban a jelenleg iraki területen lévő Kerbelánál, nem messze az Eufrátesz folyótól vívott csatában ölték meg Jazíd kalifa katonái. Lényegében ezzel vált ketté az iszlám vallás két nagy ágra, a síitára és a szunnitára.

A síita zarándokok gyakori célpontjai a rivális szunnita felekezethez tartozó szélsőségeseknek és az al-Kaida terrorszervezetnek. A támadások oka többnyire vallási alapú, de közrejátszik bennük az is, hogy a Szaddám Huszein szunniták uralta rezsimjét eltávolító 2003-as amerikai megszállást követően síita pártok kerültek hatalomra. A közülük választott Núri al-Máliki kormányfő a múlt hónapban szembefordult az ország szunnita alelnökével, ami belpolitikai válságot robbantott ki. Tárik al-Hásemi alelnök elmenekült a letartóztatása elől.

Bagdadban utoljára december 22-én volt hasonlóan véres merényletsorozat, amelynek 69 ember esett áldozatul. Akkor az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnya jelentkezett elkövetőként.