Előzetesben a volt török vezérkari főnök

2012.01.06. 10:25
A kormány megdöntésével gyanúsított Ergenekon hálózat vezetésével vádolt Basbugot hétórás kihallgatás után egy Isztambulhoz közeli börtönbe vitték. Mintegy négyszáz gyanúsítottja van az ügynek.

A 2010-ben nyugdíjba vonult Ilker Basbug a legmagasabb rangú gyanúsítottja az úgynevezett Ergenekon hálózatnak. Az ügyészek szerint 2003-ban ez a nacionalista szervezet megpróbálta megdönteni Recep Tayyip Erdoğan miniszterelnök kormányát.

Az ügynek már négyszáz gyanúsítottja van, ügyvédje szerint Basbug tábornok még mindig tagadja a vádakat, melyek szerint a hatalom megdöntésére létrehozott bűnszervezetet vezetett. "Tragikomikus azzal vádolni egy ekkora hadsereg vezetőjét, hogy létrehoz és irányít egy terrorista szervezetet" – idézte a török NTV televízió Basbugot.

Néhány katonai vezető, akiket már korábban megvádoltak, azt állítják, hogy parancsra cselekedtek. A török hadsereg régóta úgy tekintett magára, mint az ország alkotmányának védelmezőjére, és a kormány ellen 1960 és 1980 között három katonai puccsot is megkíséreltek.

Basbugot egy egészségügyi vizsgálat után pénteken reggel szállították egy isztambuli börtönbe – írta a BBC. Az intézkedés néhány órával azután történt, hogy a szintén az összeesküvésben való részvétellel vádolt újságírók a bíróság előtt kijelentették, hogy az ellenük felhozott vádak politikai eredetűek és ez a jog lemészárlása. A török állami média most először nevezett meg gyanúsítottként ilyen magas rangú volt katonai vezetőt.

Az Ergenekon hálózatot azzal is vádolják, hogy 2009-ben több tucat olyan honlapot pénzelt, amelyek kormányellenes propagandát terjesztettek az ország destabilizálásának céljából.

Kritikusok arról panaszkodtak, hogy a nyomozás a sorban harmadszor kormányon lévő iszlám gyökerű Igazság és Fejlődés Pártjának ellenfeleire összpontosít. Tudósítók szerint a vádlottakat és a támogatóikat sokkolta a hír, hogy elutasították azt a kérésüket, hogy kiengedjék őket az előzetes letartóztatásból. A tizenhárom vádlott között ott van a tényfeltáró újságírás két közismert alakja, Nedim Sener és Ahmet Sik, továbbá Yalcin Kucuk író is.

A nyugati országok aggódnak az újságírók letartóztatása miatt. Majdnem százan vannak jelenleg rács mögött, és a Török Újságírók Egyesülete a közhangulatban tapasztalható félelemről számol be.