Cunamitól rettegve rohantak az utcára

2012.01.10. 23:15
Lefújták a cunamiriadót az indonéziai Szumátra szigetén. A helyi lakosság előtte pánikba esett, mert 2004-es nagy cunami idején látottakhoz hasonló jeleket véltek felfedezni.

Sok helyi lakos az utcára rohant a szumátrai Banda Aceh városában, és órákat töltött ott az esetleges árhullám előjeleit kutatva, miután kedden cunamiriadót hirdettek Indonéziában. Az ok egy, a parttól 260 kilométerre kitört, 7,3-as erősségű, tenger alatti földrengés volt, amit a szárazföldön is lehetett érezni, de károkat nem okozott.

A kikötőváros, amelynek a legmagasabb pontja is csak 35 méterrel van a tengerszint felett, borzalmas pusztítást szenvedett el 2004-ben.

Az amerikai hatóságok azonnal jelezték, hogy a keddi rengés után még kisebb, helyi árhullám kialakulására is kicsi az esély, a helyiek viszont úgy látták, a tenger a rengések után visszahúzódott, mint annak idején, a nagy cunami előtt.

Egy szemtanú azt mesélte a Reuters hírügynökségnek, hogy századmagával egy hídon szorongott a riadó alatt, a tengerbe ömlő folyó vízszintjét figyelve.

Indonéziában legutóbb 2010 október 25-én pusztított óriáshullám, egy 7,7-es rengés után. A Szumátrától nyugatra található Mentawai szigetcsoporton a víz akkor húsznál több falut rombolt le, és legalább 435 helyi lakost ölt meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport