Lemondanak fizetésük egy részéről a belga képviselők

2012.01.11. 21:30
A belga honatyák, képviselők és szenátorok úgy döntöttek, hogy azonnali hatállyal lemondanak fizetésük öt százalékáról – jelentették be szerdán a belga parlament két házának elnökei, André Flahaut és Sabine de Béthune.

Indoklásukban azt írták, hogy lépésükkel hozzá akarnak járulni az államháztartás rendbetételéhez. Jelenleg a képviselők és a szenátorok havi közel 5800 euró fizetéshez jutnak hozzá nettóban.

A képviselők és a szenátorok abban is egyetértenek, hogy nyugdíjba vonulásukat a közszektorban érvényes szabályokhoz kell igazítani, azaz csak hosszabb idő után vonulhatnának vissza. Jelenleg a képviselők és a szenátorok húsz év parlamenti munka után jogosultak a nyugdíjra, ez a szolgálati idő 36 évre emelkedhet. A módozatok meghatározását munkacsoportokra bízták.

A két ház elnökei szerint az egyéb juttatások összegét is "lényegesen csökkenteni" akarják, például a bizottsági elnöki tisztek ellátásáért kapott juttatásokét. A csökkentések mértékét még nem határozták meg.

II. Albert belga király szintén úgy határozott, hogy 2012-ben és 2013-ban "önként hozzájárul" a szanálási erőfeszítésekhez. Ő akarja kifizetni például számos királyi rezidencia felújításának költségeit, ami elvben állami feladat lenne. Elio Di Rupo 2011 végén hatalomra került kormánya a múlt héten jelentett be 1,2-2 milliárd eurós pótlólagos megtakarítást, miután a múlt év végén már 11 milliárd eurós költségvetési megszorításról döntött.