Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Leváltották japán kormány harmadát

2012.01.13. 06:37
Annak ellenére, hogy testületileg lemondott, javarészt változatlan formában alakult újjá a japán kormány. A cél a megszorítások elfogadtatása, ezért például tárcát kaphat az egykori legtekintélyesebb kormányfő fia is. Bár gazdasági döntések miatt alakították át a kormányt, a pénzügyminiszter marad, a hadügyminisztert és az igazságügyminisztert váltották le.

Öt minisztert is leváltott kormányában Noda Josihiko japán miniszterelnök, hogy könnyebben elfogadtassa a parlamentben az általános forgalmi adó emelését, és más, a költségvetési hiány csökkentéséhez szükséges intézkedéseket. Reményei szerint így könnyebb lesz tárgyalni az ellenzékkel a megszorításokról.

A Noda-kormány pénteken testületileg mondott le, de valójában csak újjáalakult. Az eddigi 17 miniszterből 12 is a helyén marad, a külügyminiszter pedig egyben miniszterelnök-helyettes is lesz.

Váltás történt a védelmi és az igazságügyi tárca élén, illetve új lesz a fogyasztási ügyek és a közigazgatási reform minisztere is. A külügyi és a pénzügyi tárca vezetője megtartja a posztot. A híradások szerint a védelmi tárca vezetője Tanaka Kakauei volt miniszterelnök veje, Tanaka Naoiki lett. Apósa 1972-74 között vezette az országot, és a szigetország egyik legtekintélyesebb kormányfőjeként tartották számon.

Az újonnan létrehozott miniszterelnök-helyettesi posztra kinevezett Okada Kacuja külügyminiszter feladata lesz a tárgyalás az ellenzékkel a forgalmi adó tervezett emeléséről. A kormány három év alatt lépcsőzetesen megduplázná az adót az eddigi ötről tíz százalékra emelve azt.