Megvágják a zöldkártyalottó résztvevőit

2012.01.16. 10:05
Látszólag az Egyesült Államok kormányától kapnak kisorsolásukról levelet a zöldkártyára, azaz az amerikai letelepedési engedélyre várók. Az emailen érkező üzenet szerint az Egyesült Államok tárt karokkal várja a zöldkártyasorsolás nyerteseit, csak előbb egy kis pénzt kell utalniuk egy londoni bankszámlára. A budapesti nagykövetség leszögezte, ez csalás.

Január elsején érkezett angol nyelvű, hivatalosnak tűnő, a dv@greencardstate-program.com címről küldött levél megadta az időpontot, amikor a zöldkártyalottó jelentkezője átveheti az okmányokat, és felsorolta azokat a lehetőségeket, amelyeket ennek birtokában igénybe vehet az Egyesült Államokban. A levél szerint az új zöldkártya-tulajdonos egészségügyi és oktatási előnyöket kap, és az Egyesült Államok garantálja számára, hogy új hazájában a képzettségének megfelelő munkához jut.

A Magyar Nemzet által közölt levél szerint a kérés mindez akkor valósul meg, ha a címzett a letelepülő családtagokat is beleszámítva személyenként 879 dollárt vagy azzal egyenértékű valutát utal át eljárási díjként a Western Unionon keresztül az amerikai nagykövetség londoni megbízottjának. A pénz a levél szerint Carlos Lomo várja, aki értesítés fog küldeni, ha az összeg rendben megérkezett.

Az újság szerint volt olyan magyar címzett, aki gyanút fogott, ezért amerikai rokonságánál érdeklődött, hogy szerintük valódi-e az email. A válasz szerint az Egyesült Államok hivatalai mindig a .gov végződésű elektronikus levlistákról küldenek értesítőt, és sosem használják a Western Uniont közvetítőként. Az is biztos, hogy az állam semmilyen garanciát nem vállal a zöldkártyások oktatásával és munkavállalásával kapcsolatban, ráadásul az idei sorsolás eredményét meg is semmisítették, ezért a kedvezményezettek listáját sem tették közzé.

A lap megkérdezte az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét, hogy mi a teendő, ha valaki londoni levelet kap. A nagykövetség szerint az email egyértelműen csalás. A Diversity Program nem emailen, hanem egy állami weboldalon zajlik. A nagykövetség értesítette a megfelelő hatóságokat az üggyel kapcsolatban.