A bányásztüntetések óta nem volt ilyen erőszak Bukarestben

2012.01.16. 23:55
Több napja vonulnak utcára tüntetők román nagyvárosokban az egészségügyi reformot bíráló államtitkár-helyettes lemondása ellen tiltakozva, és Traian Băsescu elnök lemondását követelve. A több ezer fős demonstrációk a hétvégén erőszakba csaptak át Bukarestben, de egyelőre nem sok jel utal arra, hogy komolyabb válság lenne kialakulóban. A kormánynak az egészségügyi reformot vissza kellett vonnia, de előrehozott választásokkal aligha kell szembenéznie.

„Meglepetés volt, hogy ilyen tüntetések robbantak ki” – mondta Kiss Tamás szociológus, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa a Romániában kialakult helyzetről. Szerinte az elmúlt években voltak sokkal komolyabb megszorító intézkedések, mint az egészségügyi reform, akkor mégsem indult tüntetéshullám.

Az előző hét közepén az egészségügyi államtitkár-helyettes lemondása miatt kezdődött békés tiltakozások a hétvégén kormányellenes tüntetésekbe, és erőszakba csaptak át Bukarestben. A Hotnews.ro szerint a 90-es évek végének bányásztüntetései óta ezek voltak a legerőszakosabb utcai megmozdulások a román fővárosban. Kiss Tamás ugyanakkor a kormányzatot megrengető jelentőséget nem tulajdonítana a megmozdulásoknak.

Tévéműsorban került szembe Băsescuval   

„Raed Arafat távozásának katalizáló szerepe volt” – mondta Kiss Tamás, ugyanis az egészségügyi államtitkár-helyettes lemondása indította el a tüntetéseket. Arafat szembe került a kormánnyal, és személyesen Traian Băsescu elnökkel is, amikor bírálta a január végéig közvitára bocsátott egészségügyi törvénytervezetet. A tervezet februárban került volna a parlament elé, ahol még hónapokig folytatódhatott volna a vita. Arafat eredetileg Marosvásárhelyen szervezett mentőszolgálatot, és aztán ezt szervezték ki országosan is a 1990-es évek elején. A Sürgősségi Életmentő Szolgálat (SMURD) Kiss Tamás szerint valóban sikertörténet, „egy emblematikus dolog lett.”

000 Par6774076
Fotó: Daniel Mihailescu

Arafat úgy vélte, hogy az egészségügy részleges privatizációját előíró új egészségügyi törvénytervezet a gazdasági és versenyszempontokat helyezi előtérbe az életmentéssel szemben, írja a Transindex. Arafat egyben kifogásolta, hogy az orvosokat kötelezték volna, döntsenek az állami vagy a magán szolgáltatások mellett, és úgy vélte, az új egészségügyi kerettörvény tönkretenné a sürgősségi ellátási rendszert a magánszféra bevonásával. Az előző hét elején jelezte, lemond posztjáról, ha a parlament nem veszi figyelembe javaslatait.

Sokan támadták a reformtervet

A Transindex szerint a végül visszavont egészségügyi tervezet legfontosabb eleme a kötelező vizitdíj, és a magántársaságok bevezetése lett volna az állami egészségbiztosítási rendszerbe. A tervezet szerint a magánbiztosítók között kialakuló verseny javítja majd a szolgáltatások minőségét. Az állam a biztosítottaknak egy alapcsomagot garantált volna, de ezen felül minden biztosított előfizethetett volna plusz szolgáltatásokra biztosítójánál.

Raed Arafat, a SMURD alapítója és a marosvásárhelyi SMURD vezérlő orvosa szerint az új egészségügyi törvény privatizálta volna a sürgősségi ügyeletet, így pedig széteshetett volna a gondosan összehangolt rendszer, amelyben tűzoltók, orvosok és katasztrófa-elhárítók dolgoznak együtt, írja a sürgősségi szolgálatról szóló összeállításában a Manna.ro. Habár Traian Băsescu szerint ez nem jelent privatizációt, de ha megnyitnák a versenyszféra előtt ezt területet, a SMURD konkurenciával nézhetne szembe. Az egészségügyi tervezet ellen több szakmai és érdekképviseleti csoport is tiltakozott az elmúlt hetekben.

A Realitatea tévé előző hétfő esti műsorában Traian Băsescu felszólította az államtitkár-helyettest, hogy ne keltsen hisztériát. Az elnök szerint Arafat hátráltatta az egészségügyi reformot, és félretájékoztatott a törvény sürgősségi ellátásra vonatkozó részéről. Băsescu azzal vádolta Arafatot, hogy csak a saját népszerűségét próbálta növelni. Habár elismerte, hogy a törvénycsomag nem tökéletes, de vitára érdemesnek nevezte, írta a Mediafax.

Felháborodva vonultak utcára Arafat mellett

Arafat a konfrontáció után másnap benyújtotta lemondását, indoklása szerint szembekerült a kormány álláspontjával. Távozásának hírére szolidaritási tüntetéseket szerveztek először Marosvásárhelyen, de több tízezres támogatói csoportok alakultak a Facebookon is Arafat és az SMURD mellett. A férfi a BBC szerint még az 1980-as években érkezett Romániába, ahol orvosként és a mentőszolgálat atyjaként elismert közéleti személyiség lett. „Arafat Marosvásárhelyen él, palesztin származásúként az etnikai törésvonalak felett áll, románok és magyarok is nagyon kedvelik” – mondta Kiss Tamás.

Marosvásárhely mellett Kolozsváron is utcára vonultak csütörtök este a tüntetők, akik tiltakoztak Băsescu Arafat elleni fellépése miatt és az egészségügyi reform ellen, pénteken pedig már Bukarestben is több százan demonstráltak a köztársasági elnöki hivatal előtt. A Manna.ro szerint Arafat nyilatkozatban köszönte meg péntek délután a civilek támogatását, de arra kérte az embereket, hogy ne menjenek az utcára, ne hagyják manipulálni magukat, és tartsák be a törvényeket.

Traian Băsescu elnök pénteken pillanatok alatt lépett, még mielőtt a tüntetések komolyabban elterjedhettek volna. A köztársasági elnök a vitatott reformtervezet visszavonására utasította az egészségügyi minisztert, ugyanis indoklása szerint a jogszabály mögött nem állt ki a társadalom nagyobb része. Ugyanakkor egyben nehezményezte, hogy szerinte félretájékoztatás folyt az előző hetekben, miközben a mostani egészségügyi rendszert átszövi a korrupció, és számos sebből vérzik.

Törtek, zúztak a fővárosban

Az elnök a tervezet visszavonásával sem tudta azonban elejét venni a tüntetések eldurvulásának. Szombaton sokan már Băsescu lemondását és az előrehozott választások kiírását követelve vonultak utcára több nagyvárosban, Bukarestben pedig erőszakba csaptak át a demonstrációk. Az ezerfős tömeg az Egyetem téren, az 1990-ben az Ion Illiescu rezsime elleni tiltakozások szimbolikus helyszínén gyülekezett, majd a köztársasági elnöki hivatalhoz is átvonult. A csendőrök és a kivezényelt rohamrendőrök összecsaptak a tüntetőkkel, több embert előállítottak.

Vasárnap aztán Románia összesen 41 városában vonult utcára közel kilencezer tüntető, Bukarestben néhány ezren gyűltek össze Băsescu elnök és Emil Boc miniszterelnök lemondását követelve. A Transindex szerint a tüntetők kövekkel dobálták a csendőröket, betörtek több kirakatot, buszmegállókat rongáltak meg, felgyújtottak szemeteseket, és néhol még barikádokat is emeltek. Több mint harminc ember megsérült, a csendőrök több embert őrizetbe vettek, és azt állították, hogy főként fiatal futballhuligánok provokálták a hatóságokat.

Este az ellenzéki pártokat tömörítő Szociálliberális Unió (USL) szolidaritásáról biztosította a tüntetőket, egyben a parlament rendkívüli ülésszakának összehívását kezdeményezték, hogy „elejét vegyék a helyzet fokozódásának". Crin Antonescu, a PNL elnöke hétfőn bejelentette, hogy csatlakoznak a békés demonstrációkhoz, és a PSD tagjait is erre szólította fel. Hétfőn kora este is közel ezerötszázan gyűltek össze a havazásban Bukarest központjában. Összecsapásokról ezúttal nem érkeztek hírek, de a Realitatea hírtelevízió szerint harminchárom embert előállítottak, három tüntetőnél fegyvereket találtak.

Nem várható földindulás

A kezdeti néhány százfős tüntetések ugyan a hétvégén már több ezer fősre duzzadtak, de még mindig nem lehet azt mondani, hogy igazán nagy tömegek vennének részt a megmozdulásokon. „Nem látom, hogy akkora társadalmi támogatottsága volna a tüntetéseknek, hogy a kormányt megingassa” – mondta Kiss Tamás. Szerinte „húsbavágó intézkedések” – például a 25 százalékos bércsökkentés a közszférában – idején sem tudta az ellenzék utcára vinni az embereket.

Mint mondta, az egészségügyi rendszer átalakítása, a kórházi ágyak leépítése már korábban elkezdődött, a reform egy hosszabb ideje tartó folyamat. „Az átalakítások alapiránya várhatóan nem változik a mostani tiltakozások hatására” – mondta. Emil Boc miniszterelnök a Krónika szerint vasárnap arról beszélt, hogy a kormánykoalíció már a hét elején egyeztet az új egészségügyi törvényről, amelyben nem szerepel majd a SMURD megszüntetése, sem pedig privatizációja. A kormányfő egyben nyugalomra és párbeszédre szólított fel.

Traian Basescu
Traian Basescu
Fotó: Georges Gobet

Kiss Tamás szerint az elmúlt év vége politikai értelemben eseménytelenül telt, miközben gazdaságilag sikerült valamennyire talpra állítani az országot. Emil Boc éppen január elején jelentette be, hogy 2011-ben a tervezett 1,5 százalékkal szemben 2 százalékos volt a növekedés, miközben a költségvetési hiányt sikerült a tervezett 4,4 százalékon tartani. Habár a kormány és Basescu elnök megítélése még mindig nagyon alacsony, de úgy tűnik, mintha kezdene elmozdulni a holtpontról.

A szociológus szerint nem sok esélye van előrehozott választások kiírásának, az alkotmánybíróság pedig egyébként is vizsgálja még a helyhatósági választások elhalasztását, és összevonásukat a parlamenti választással. A két szavazást a tervek szerint egy időben, valamikor ősszel vagy télen tartják majd, pontos időpont még nincsen.