A mentőcsónakból nézte a süllyedő Costa Concordiát a kapitány

2012.01.17. 16:29

Öt újabb holttestet találtak a Costa Concordia hajó roncsai között. Mindannyiukon rajta volt a mentőmellény és mindannyian 50 és 60 év közöttiek, mondta a parti őrség szóvivője a Telegraphnak.

Kutató búvár a szerencsétlenül járt hajó fedélzetés
Kutató búvár a szerencsétlenül járt hajó fedélzetés
Fotó: Ho

További fejlemény, hogy kiderült, Francesco Schettino kapitány egy mentőcsónakból próbálta koordinálni a mentést. "Mit akar csinálni, hazamenni?" - hallható a mentést rögzítő felvételen, amelyen a parti őrség egyik dolgozója beszél a kapitánnyal. A kapitány határozottan megtagadta, hogy visszatérjen a hajóra.

A felvételen hallható, hogy azt mondják a kapitánynak, holttestek is vannak a tengerben, mire a kapitány azt kérdezi, hányan? "Ezt magának kéne tudni" - vágják rá idegesen.

Később ismét megparancsolják neki, hogy térjen vissza a hajóra, mire azt mondja, megteszi, legközelebb azonban már a szárazföldről jelentkezik.

Schettino csak 70 perccel azután adta ki a parancsot az evakuálásra, hogy a szikláknak ütközött a hajó. A jelek azonban arra utalnak, a személyzet már korábban cselekedett. Tíz perccel a parancs után ugyanis már mentőcsónakok voltak a vízen, ennyi idő pedig nem lett volna elég erre.

Amatőr felvétel az evakuálásra várókról a baleset éjszakáján
Amatőr felvétel az evakuálásra várókról a baleset éjszakáján

A kapitányt kedden hallgatják ki, 15 év börtönt is kaphat.

A Costa Concordia 3200 utassal a fedélzetén péntek éjszaka sziklának ütközött, majd oldalára dőlt. A baleset a toszkán partok közelében fekvő Giglio szigetnél történt.