Nem lehet kiadni Jordániának az iszlamista jogtudóst

2012.01.17. 14:56

Sérti Abu Katada iszlamista jogtudós méltányos perhez való jogát, ha London kiadja őt Jordániának, mert ott kínzással kicsikart bizonyítékokat használhatnak fel ellene - állapította meg egy keddi végzésében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.

A palesztin-jordániai illetőségű Abu Katada, eredeti nevén Omar Mahmúd Mohamed Oszmán, aki jelenleg egy brit börtönben ül, 1993-ban érkezett Nagy-Britanniába, s 2002-ben börtönbe zárták az akkori terrorellenes törvények alapján, amelyek lehetővé tették a terrorizmussal gyanúsított személyek vádemelés nélküli fogva tartását.

Már ítélték el terrorért

2005-ben, a népszerűtlen törvény eltörlése után szabadon engedték, de felügyelet alatt maradt, és rövidesen újra börtönbe került, azóta pedig függőben van a kiadatása Jordániának. Az arab országban távollétében már el is ítélték terrorista bűntettekben, két robbantásos merényletkísérletben való részvétel vádjával.

Spanyol és brit bíróságok egyaránt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik vezető alakjának tartják Európában. A brit hatóságok azt gyanítják, hogy Oszama bin Ladennek, az al-Kaida néhai vezérének egyik közvetlen európai megbízottja volt. Egyes feltételezések szerint ő volt a New York-i repülőgépes merényletek tényleges kiötlője is.

Kínzás hatására

Katada ügyvédjének "a bírósági tárgyaláson sikerült konkrét és meggyőző bizonyítékokkal alátámasztania, hogy vádlott-társai (Jordániában) kínzás hatására vallottak ellene" - állapították meg a bírók, hangoztatva rossz véleményüket a Katada perének újratárgyalására kijelölt jordániai állambiztonsági bíróságról. A kiadatást kérelmezőknek most három hónapjuk van arra, hogy a döntés felülvizsgálatáért folyamodjanak a strasbourgi bíróság legfőbb fórumához, a nagy kamarához.

Az emberi Jogok Európai Bírósága 2009-ben már kérte Londont, hogy halassza el Katada kitoloncolását Jordániába. A testület akkor is elmarasztalta Nagy-Britanniát, mert hatóságai a terrorizmus elleni harcra hivatkozva önkényesen vették őrizetbe és  tartották fogva vádemelés nélkül Katadát, valamint további nyolc, szintén külföldi személyt. A bíróság ítélete szerint az önkényes őrizetbe vétellel és vádemelés nélküli fogva tartással Nagy-Britannia megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét.