Ejtettek egy vádat Timosenkoval szemben

2012.01.18. 19:38
Ejtették a valutabevétel rejtegetése vádját Julija Timosenko volt ukrán kormányfő ellen – jelentette be szerdán az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), amely a lépést a büntető-törvénykönyv 207. cikkének "dekriminalizálásával" indokolta.

A kilencvenes években Timosenko által vezetett Ukrajnai Egyesített Energiarendszerek (EESZU) cég ügyében folyó vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a költségvetési pénzek eltulajdonításának egyik módja a valutabevételek offshore cégeken keresztül történő eltulajdonítása volt – áll az SZBU közleményében. A Timosenko által az ügy kapcsán elkövetett más bűncselekmények ügyében viszont folytatódik a nyomozás.

Timosenkót október 11-én ítélték hétéves börtönre a 2009-es orosz-ukrán gázárszerződések megkötésekor elkövetetett hivatali hatalommal való visszaélés vádjával. December 30. óta a Harkiv megyei kacsanyivkai női börtönben őrzik.

A hátfájástól szenvedő volt kormányfő nem bízik a helyi orvosokban, és azt követeli, hogy külföldi specialisták vizsgálhassák meg. Helyi orvosok több mozgást, gyógymasszázst és fizikoterápiát javasoltak számára. Az ukrán főügyészség sajtószolgálata szerdán közölte: kész nemzetközi orvos csoporttal együttműködni Timosenko független kivizsgálása érdekében.

Halina Szirostan, az ukrán igazságügyi minisztérium képviselője elmondta: kedden felajánlották Timosenkónak, hogy bármelyik harkivi laboratórium szolgáltatásait igénybe veheti, de a volt kormányfő ezt elutasította. Korábban a kanadai kormány ajánlotta fel a segítségét, amelyet Timosenko elfogadott ügyvéde, Szerhij Vlaszenko szerint.