Madárinfluenzában halt meg egy vietnami férfi

2012.01.19. 11:10 Módosítva: 2012.01.19. 14:41

Madárinfluenza okozta egy fiatal férfi halálát Vietnamban, két éve nem történt hasonló eset, közölték a helyi hatóságok.

Dang Thi Thanh, a dél-vietnami Kien Giang tartomány egészségügyi hivatalának illetékese elmondta: vizsgálatok kimutatták, hogy a hétfőn elhunyt 18 éves fiatalember madárinfluenzában halt meg.

A beteg egy kacsatelepen dolgozott. Magas lázzal és légzési nehézségekkel szállították kórházba, ahol másnap meghalt. Házát fertőtlenítették, és megfigyelés alatt tartják azokat, akikkel kapcsolatban volt. Sem abban a két gazdaságban, ahol a férfi dolgozott, sem a közeli baromfitelepeken nem találtak beteg háziszárnyast, de mintákat gyűjtöttek elemzésre, és fertőtlenítették a gazdaságokat. Azokról a telepekről azonban, ahol a férfi dolgozott, sok baromfit eladtak az elmúlt napokban.

A H5N1 vírus okozta madárinfluenza ritkán fertőz meg embert, és általában csak azok betegednek meg, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek beteg baromfival. Szakértők azonban attól tartanak: a vírus úgy mutálódott, hogy már könnyen terjed emberek között is.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2003 óta világszerte 578 madárinfluenzás megbetegedést regisztráltak, ezek közül 341 halállal végződött.

Az elmúlt hetekben több hasonló esetet regisztráltak a térségben. Január 11-én meghalt egy 23 éves férfi Jakartában, öt nappal később a húga is életét vesztette. A héten Kambodzsában meghalt egy kétéves kisfiú.Három hete Kínában, a Hongkonggal szomszédos Sencsenben (Shenzhen) halt meg egy buszvezető, aki fertőzött volt a H5N1 vírussal.