Seselj visszakerült a kórházból a börtönbe

2012.01.19. 11:43

Vojislav Seseljt, a Szerb Radikális Párt vezérét rövid korházi kezelés után Hágában visszaszállították börtönébe.

A háborús bűnökkel vádolt Seseljt szerdán késő este korházba vitték scheveningeni börtöncellájából, miután súlyos szívritmus zavarok léptek fel nála és hirtelen leesett a vérnyomása. Hasonló panaszokkal már január elején is korházi kezelésben részesült. Január 12-én szívritmus-szabályozót ültettek szervezetébe.

Dragan Todorovic, a szerb radikálisok parlamenti frakcióvezetője Belgrádban kijelentette: "A hágai Nemzetközi Törvényszék minden áron végezni akar Vojislav Seseljel, meg akarják gyilkolni, hisz lehetetlenség, hogy valakinek az egészségi állapota ilyen rövid idő alatt ennyire megváltózzék". Todorovic kifogásolta, hogy Seseljt visszavitték a börtönbe, "ahelyett, hogy korház tartanák orvosi felügyelet alatt".

Vojislav Seseljt 2003-ban szállítottak Hágába és pere 2007 őszén kezdődött meg. Azzal vádolják, hogy 1991 és 1993 között a Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában lezajlott fegyveres összecsapásokban háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követett el a horvátokkal és bosnyákokkal szemben. Bűnperében a zárszót március elejére jelentették be.