Átkelőket zárnak le a koszovói albán tüntetők

2012.01.22. 19:11
Az Önrendelkezés nevű koszovói albán mozgalom tagjai tiltakozó megmozdulásaikkal vasárnap délután eltorlaszolták a Merdare és Bela zemlja átkelőkhöz vezető utakat.

A pristinai kormány politikáját bíráló Önrendelkezés tagjai már több mint egy hete tiltakoznak a két átkelőnél, követelve, hogy Pristina alkalmazza a viszonosság elvét a Szerbiával folytatott árucsere-forgalomban. A tiltakozók akadályozzák a szerb áruszállítmányok beléptetését Koszovóba, mert szerintük Szerbia hasonlóképpen jár el a koszovói áruszállítmányokkal. Szerb részről viszont a minap olyan megjegyzés hangzott el, hogy Koszovóról azért nem mennek kamionok Szerbiába, mert Pristinának „nincs mit kiszállítania".

Aljbin Kurti, az Önrendelkezés vezetője az északkelet-koszovói Merdare átkelő közelében elterülő Podujevóban kijelentette, hogy hívei a két átkelőnél maradnak.

A koszovói rendőrség közölte, hogy a Merdare átkelőnél öt, a Bela zemlja határon pedig három, szerbiai áruval megrakott kamion érkezett Koszovóba. „A tiltakozók tehát nem zárták le teljesen az utakat, és mindaddig, amíg ez így lesz, a rendőrség nem fog beavatkozni" mondta a rendőrség szóvivője.

Körülbelül másfél ezer tüntető megszállta a Gnjilane-Bujanovac útvonalon fekvő Bela zemlja átkelőhöz vezető utat is. A tüntetők megrongáltak egy szerb rendszámtáblájú személyautót, amely Szerbia felől lépett be Koszovóba. Az autó utasai a koszovói rendőrség közbeavatkozásának köszönhetően nem szenvedtek sérüléseket a támadásban. A rendőrség egy koszovói albánt előállított, az autót pedig visszafordították Szerbia felé. A tüntetőkkel szemben a koszovói rendőrség tagjai, kissé távolabb pedig a ROSU különleges rendőri egységek sorakoztak fel.

Helyszíni beszámolók szerint az Önrendelkezés tagjai a vasárnapi megmozduláson nem Koszovó zászlaját, hanem Albánia lobogóit lengették.