Igen a horvát EU-csatlakozásra

2012.01.22. 23:27
A horvátok kétharmada igent mondott az európai uniós csatlakozásra a vasárnap tartott népszavazáson.

A leadott szavazatok több mint 99 százalékának összesítése alapján a horvátok 66,25 százaléka támogatja, 33,15 százaléka ellenzi az EU-csatlakozást.

A választási részvétel viszonylag alacsony, 43,67 százalékos volt.

Horvátország tavaly decemberben írta alá az uniós csatlakozási szerződést, amely 2013 júliusában lép életbe, ha a jelenlegi 27 uniós tagállam ratifikálja.

Új lehetőség

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság, valamint Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke üdvözölte a népszavazás pozitív eredményét, amelyet jó hírnek nevezett Horvátország, a térség és Európa számára is. "Üdvözöljük Horvátországot és népét ezért a választásért: az EU-csatlakozás új lehetőséget kínál számukra, erősíti a stabilitást és nemzetük jólétét"  – mutatott rá vasárnap kiadott nyilatkozatában a két politikus.

Ivo Josipovic horvát államfő vasárnap este a parlamentben tartott fogadáson úgy vélte, hogy a népszavazás eredménye egy „nagy igent" jelent Európára, s Horvátországot véglegesen európai országként határozza meg, amely jövőjét Európához köti.

„Nagy nap ez Horvátország számára. Horvátország Európát választotta, a csatlakozást az európai demokratikus országokhoz"  mondta az elnök. Zoran Milanovic kormányfő örömét fejezte ki és történelmi döntésnek nevezte a referendum kimenetelét. Boris Sprem házelnök úgy fogalmazott, hogy a népszavazás eredménye „új fejezetet nyit, egy jobb és boldogabb élethez" vezet.

A szkeptikusok szerint veszélyben a szabadság

A népszavazás előtt Horvátország politikai vezetői egyöntetűen az EU-tagság mellett álltak ki, azt hangoztatva, hogy az uniós integráció melletti szavazás a legfontosabb döntés lesz az ország életében azóta, hogy elnyerte függetlenségét.

Az EU iránti lelkesedés, amely 2003-ban tetőzött több mint 80 százalékos támogatottsággal, a csatlakozási tárgyalások (2005-2011) idején csökkent a Brüsszel által meghatározott kemény kritériumok miatt. Egyrészt azért, mert Brüsszel meg nem alkuvását olykor zsarolásnak érzékelték, másrészt erős kételyeket keltett az uniót megrázó gazdasági válság.

Az euroszkeptikusok azzal érveltek, hogy a 4,2 milliós ország elveszíti szuverenitását az EU-csatlakozással. Zeljko Sacic, egy kis ultranacionalista párt elnöke a népszavazás eredményét úgy értékelte, hogy ezzel Horvátország szabadsága és függetlensége vereséget szenvedett.