Soha nem tapasztalt meleg Jakutföldön

2012.01.25. 20:17 Módosítva: 2012.01.25. 20:20
Soha nem tapasztalt meleget mértek szerdán az oroszországi Jakutföldön, ahol mínusz tíz Celsius-fokot mutatott a hőmérő.

Jurij Gyihtyarenko meteorológus szerint nyolcvan évvel ezelőtt mértek hasonlóan enyhének számító időt Jakutföldön, ahol a mínusz 40 fok körüli fagyok számítanak normálisnak, most pedig mínusz tíz fok volt. "Egy hatalmas anticiklon miatt viselkedik az időjárás ilyen furcsán Jakutföldön, de ebben nincs semmi különös. Néhány nap múlva minden a régi lesz" - ígérte a meteorológus.

Jurij Szkacskov geofizikus elmondta, hogy az utóbbi években Jakutföldön változik a klíma. A hetvenes-nyolcvanas években sűrű köd uralta a vidéket, a hőmérséklet mínusz 54-55 fok körül alakult. Hozzátette, hogy a széndioxid-kibocsájtás miatti üvegházhatás nem véglegesen bizonyított, ezért nem lehet pontosan megállapítani, hogy a globális felmelegedés megállításához elegendő lenne-e a szénmonoxid kibocsájtást csökkenteni.

Miközben az északi vidékeken szokatlanul meleg van, Oroszország déli részén rendkívüli hidegekre számítanak a szakemberek. Sztavropolban a közeli napokban mínusz 27 Celsius-fokig is süllyedhet a hőmérséklet, Volgográd megyében mínusz 30 fokos fagyok is lehetnek.