Lecsapnak a mobilozó észak-koreaiakra

2012.01.26. 16:31 Módosítva: 2012.01.26. 16:31

Észak-Korea háborús bűnösként fogja kezelni, azokat az állampolgárait, akik a Kim Dzsongil halála utáni száznapos gyász alatt Kínába próbálnak szökni, vagy mobiltelefont használnak. Egy dél-koreai segélyszervezet szerint a Koreai Munkáspárt elrettentésnek szánja az intézkedést a belső stabilitás és a hatalmi átmenet gördülékenységéhez.

Egyes phenjani információk szerint az élelmiszer-ellátási helyzet romlásával a közelmúltban ismét megnövekedett a szegénység és a politikai elnyomás elől a szomszédos Kínába, onnan pedig Dél-Koreába menekülő észak-koreaiak száma. Ott nagyjából 23 ezer észak-koreai él.

A határőrök által elkapott, illetve a kínai hatóságok által hazatoloncolt határátlépőket – a politikai disszidensekkel és a rendszer egyéb ellenségeivel együtt – a kommunista ország számos munkatáborának egyikében helyezik el, a visszaesőket pedig halálra is ítélhetik.

A rossz gazdasági helyzet a Daily Telegrahp szerint évek óta ássa alá a rezsim tekintélyét. Egyes észak-koreai vezetők állítólag attól tartanak, hogy felkelés törhet ki az országban, ezért fokozzák a szigort.

A Eurasia Group amerikai politikai kockázatelemző és tanácsadó intézet a héten kiadott jelentésében a nemzetközi békére 2012-ben leselkedő ötödik legjelentősebb fenyegetésként jellemezte Észak-Koreát. A cég szerint a bezárkózó országban folyó eseményekkel kapcsolatos információhiány jelentette kockázatokat a külvilág nem veszi elég komolyan.