Letartóztattak egy iráni tudóst az USA-ban

2012.01.27. 08:36
A vád szerint megsértette az exporttörvényeket egy iráni tudós, akit az Egyesült Államokban vettek őrizetbe. Tovább romolhat az iráni–amerikai viszony.

Letartóztattak egy iráni tudóst az Egyesült Államokban, akit azzal vádolnak, hogy megsértette az amerikai exporttörvényeket fejlett technológiájú műszerek megvásárlásával.

Az 54 éves Szejjed Modzstaba Atarodi a teheráni műszaki egyetem adjunktusa, a mikrocsip-technológia ismert szakértője, több tucatnyi tudományos munka szerzője vagy társszerzője.

A tudós csütörtökön ügyvédje kíséretében érkezett a San Franciscó-i bíróságra, ahol mindössze tíz percet vett igénybe a zárt ajtók mögött tartott meghallgatás. A bíró engedélyezte, hogy Atarodi óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen.

Philip Kearney amerikai igazságügyminiszter-helyettes nem volt hajlandó kommentálni az ügyet, ahogy más igazságügyi tisztségviselők sem. Az Irán érdekképviseletét ellátó Pakisztán nagykövetsége közölte, hogy tudnak Atarodi letartóztatásáról

A teheráni egyetem névtelenül nyilatkozó szóvivője viszont elmondta: azzal vádolták meg Atarodit, hogy tudományos célokat szolgáló műszereket vásárolt az Egyesült Államokban. Atarodi ügyvédje szerint védence azért utazott Los Angelesbe, mert kardiológus bátyja ott dolgozik, hozzá jött kezelésre.

Az utóbbi években iráni tudósok a Nyugat és a Teherán közötti küzdelem frontvonalába kerültek. Legalább négy iráni atomtudós halt meg rejtélyes körülmények között az utóbbi két év alatt.