Megállapodtak a Costa Concordia utasainak kártérítéséről

2012.01.27. 12:53
Fejenként összesen 14 ezer eurós kártérítésben részesülhetnek a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia luxushajó utasai a Costa Crociere hajótársaság és az olasz fogyasztóvédelmi egyesületek éjszaka született megállapodása szerint.

Tizenhat órán át tartott a tizenöt olasz fogyasztóvédelmi egyesület és a Costa Crociere hajótársaság képviselőinek egyeztetése, amely az olasz sajtóbeszámolók szerint gyakran feszültséggel teli hangulatban folyt.

A megállapodás értelmében a Giglio szigeténél elsüllyedt Costa Concordia "hajótörötteinek" a Costa Crociere fejenként 11 ezer eurós kártérítést fizet az elszenvedett vagyoni és nem vagyoni jellegű károkért. Ezen kívül az utasok fejenként további 3 ezer euró úgynevezett költségtérítést is kapnak az utazási kiadások megtérítésére. A hajótársaság az utasok számára a pszichológiai segítség költségeit is vállalja.

"Az egyeztetett kártérítés meghaladja a nemzetközi konvenciók és a hatályos törvények által előírt összeghatárt. A kártérítés minden utasnak jár, a jegyet nem fizetett gyermekek után is. Az összegből a Costa Crociere nem vonja le az utasok által kötött utazási biztosítás után járó összeget sem" – nyilatkozta a tárgyaláson résztvevő Roberto Corbella, az Astoi Confindustria Viaggi, az olaszországi idegenforgalmi vállalatokat tömörítő szövetség elnöke.

2012-01-26T181336Z 636187467 GM1E81R06DL01 RTRMADP 3 ITALY-SHIP
Fotó: Italian Navy/Handout

"Történelmi megállapodásról" beszélt Carlo Pileri, az Adoc fogyasztóvédelmi egyesület elnöke. Hangsúlyozta, hogy az utasok mindegyikének – nemzetiségre és életkorra való tekintet nélkül – egyforma bánásmódot sikerült biztosítani. A Costa Concordián közel háromezren utaztak hatvan országból.

A megállapodás szerinti kártérítést igénylő utasok a Costa Crociere honlapján található zöldszámon és email-címen jelentkezhetnek. A társaság visszaszolgáltatja a kabinok széfjeiben talált személyes tárgyakat is. A sérültek és az eddig talált áldozatok családjai külön kártérítésben részesülnek.

A legnagyobb olasz fogyasztóvédelmi egyesület, a Codacons nem csatlakozott a megállapodáshoz, ehelyett csoportos olasz-amerikai jogi keresetet indít a Costa Crocierével szemben. "Az összesen tizennégy ezer eurós kártérítés alamizsna! Arra kérjük a túlélő utasokat, ne írjanak alá és ne fogadjanak el semmit" – mondta Carlo Rienzi, a Codacons elnöke.  • Tippek
  • Személyi kölcsön