Jolán
7 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Verespatak: tüntetések a bányáért és ellene

2012.01.29. 17:13

Romániában a hétvégén több tüntetést is rendeztek a Verespataki aranybánya miatt, volt a beruházást támogató demonstráció, és a bánya elleni tüntetés is.

A bányaberuházás ellen tüntettek Bukarestben és Kolozsvárott, ahol néhány tucatnyian vonultak fel. Bukarestben a parlament előtt tüntetők gázmaszkot viseltek. Kolozsvárott a tüntetők egyebek között „Nem akarunk ciánt! Aranyban mérik az ország eladását!” feliratokat viseltek ruhájukon. A tüntetők szerint „menthetetlenül tönkreteszi” a beruházás Verespatak környékét.

Közben Verespatakon több százan a bánya mielőbbi megnyitását sürgették. A település főterén összegyűlt emberek munkahelyeket követeltek, szerintük a bánya enyhítene a vidék nagy munkanélküliségén. A tüntetők egyebek között azt skandálták: „Dolgozni akarunk, nem meghalni!”.

A bányaberuházás környezeti hatástanulmányát jelenleg a környezetvédelmi minisztérium irányítása alatt álló szakértő bizottság elemzi. A szaktárca hét végi közleménye szerint a környezetvédelmi minisztérium csak akkor fogja ajánlani a kormánynak, hogy határozattal hagyja jóvá a beruházás környezetvédelmi engedélyét, ha a befektető terve megfelel a legszigorúbb európai szabványoknak.

A közlemény emlékeztet arra, hogy Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter többször felhívta a beruházó figyelmét, csökkentse olyan szintre a cianid koncentrációját, hogy az ne legyen ártalmas a környezetre,  úgy, ahogy a svédországi gyakorlat is mutatja. Emellett a kitermelés első éveiben a beruházónak biztosítania kell a pénzt a környék élőhelyeinek helyreállítására.

A közlemény emlékeztet, hogy az Európai Unióban a gyenge sav hatására bomló cianid legnagyobb megengedett koncentrációja 10 ppm (milliomodrész), a vállalat pedig 5 ppm értéket javasolt. Ennek ellenére a minisztérium augusztusban közölte az RMGC-vel, hogy az 5 ppm koncentráció is túl magas, és felkérte a befektetőt, tovább csökkentse a cianid koncentrációját olyan szintre, hogy a kitermelés után keletkezett zagy már ne lehessen ártalmas a környezetre.

Verespatakon a Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román vegyes vállalat Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarja megnyitni 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelése érdekében.

15%
7990 Ft
6792 Ft