A Mohamed-karikatúrát akarták megbosszulni

2012.01.30. 15:29
Bűnösnek talált két embert az oslói bíróság hétfőn terrorcselekményre szőtt összeesküvésben, és elítélte őket - ezek voltak az első ítéletek a skandináv ország terrorellenes törvényei alapján.

A két norvég állampolgár az ítélet szerint a - muzulmán világban nagy felháborodást keltő - Mohamed-karikatúrákat 2005-ben közlő Jyllands-Posten dán napilap ellen tervezett merényletet. A terv kiötlőjének és irányítójának tekintett, ujgur származású Mikael Davúdot a bíróság hét év börtönre, társát, az iraki kurd Shawan Sadek Saeed Bujakot pedig három és fél évre ítélte.

A 2010 júliusában letartóztatott két férfi terve az ítélet szerint az volt, hogy robbantásos merényletet hajtanak végre a dán lap épülete ellen, és megölik Kurt Westergaardot, a legnagyobb felzúdulást keltő rajz készítőjét: a karikatúrán a próféta bomba formájú turbánt visel meggyújtott kanóccal. Davudra az ügyész eredetileg tizenegy, Bujakra öt évet kért.

A harmadik vádlottat, az üzbég születésű, szintén norvég állampolgár David Jakobsent a bíróság fölmentette a terrorvádak alól. Őt azért ítélték el, mert segített robbanóanyagot szerezni a másik kettőnek. Négy hónapot kapott, és azt már letöltötte.

A tárgyalás során mindhárman ártatlannak vallották magukat az ellenük felhozott vádakban. Az ujgur származású Davúd annyit elismert, hogy tervezett egy támadást, de azt mondta, hogy nem a Jyllands-Posten, hanem Norvégiában lévő kínai érdekeltségek ellen. A Kínában élő - muzulmán vallású - ujgur kisebbség elnyomottnak tekinti magát.

A nyomozók szerint az összeesküvés az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak ugyanazokhoz az irányítóihoz kapcsolódik, akik 2009-ben a New York-i metrórendszer és egy brit bevásárlóközpont ellen megkísérelt támadások mögött álltak. Ez volt Norvégiában az első, külföldi szálakhoz kötött terrorügy. A norvég törvény értelmében a terrortámadás eltervezésének vádjához bizonyítani kell két vagy több ember összeesküvését.