HRW: Gyerekeket kínoztak Szíriában

2012.02.03. 14:56

Tizenhárom éves gyerekeket is kínoztak és megvertek a rendfenntartó erők és katonák Szíriában, ahol a rezsim vérbe fojtja a nép lázadását, olvasható a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet jelentésében.

A New York-i székhelyű szervezet szerint a hadsereg és a biztonsági erők tisztjei tavaly senkitől sem zavartatva őrizetbe vettek és megkínoztak gyerekeket. Legalább tizenkét olyan esetet jegyeztek fel, amikor gyerekeket embertelen körülmények között tartottak, megkínoztak vagy lelőttek otthonukban vagy az utcán, írták.

A HRW azzal vádolja a damaszkuszi kormányt, hogy iskolákat fogolytáborrá és katonai bázissá alakított át, fegyvereseket rejtett el ezekben az épületekben, ahol gyerekeket őrizetbe is vettek. „Az elnyomás nem kímélte a gyerekeket sem" – hangsúlyozta Lois Whitman, a szervezet gyermekjogokkal foglalkozó igazgatónője.

Alig 13 éves gyerekek arról számoltak be a Human Rights Watchnak, hogy magánzárkába rakták, brutálisan verték és árammal kínozták, cigarettával égették, néha órákon keresztül fémbilinccsel lógatták őket néhány centiméterre a földtől, áll a jelentésben.

Egy 13 éves latakiai fiú szülei azt mondták, hogy fiuk kilenc napon át volt fogságban, miután azzal vádolták, hogy Bassár el-Aszad elnök arcképeit égette, rendszerellenes tüntetésekre és a biztonsági erők járművei elleni támadásokra buzdított. A biztonsági erők tagjai cigarettával égették a fiú nyakát és kezeit, forró vizet öntöttek a testére, idézik a szülőket.

Egy másik 13 éves fiú azt mesélte el, hogy májusban a biztonsági erők három napon át kínozták egy katonai irodában. Azt mondta, el is ájult a gyomrára mért áramütésektől. Amikor másodszor hallgatták ki, ismét áramütéseket kapott, a harmadikra pedig fogókat hoztak, és letépték a lábkörmeit, állította.

A HRW felszólítja az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy sürgősen követelje a damaszkuszi kormánytól, vessen véget mindezeknek a jogsértéseknek, és működjön együtt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által létrehozott vizsgálóbizottsággal. Az Aszad-rezsim ellen tavaly márciusban kezdődött felkelés elfojtásának már hatezernél is több halottja van, és ezreket vettek őrizetbe szíriai emberjogi aktivisták szerint.