Oroszország és Kína megvétózta a Szíria elleni BT-határozatot

2012.02.04. 20:18

Oroszország és Kína szombaton megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának nyugati és arab országok által támogatott, Szíriát elítélő határozati javaslatát, amely a hatalomból való távozásra szólította volna fel Bassár el-Aszad elnököt. A BT többi 13 tagja igennel szavazott.

Kevéssel a szavazás előtt Barack Obama amerikai elnök közleményben ítélte el a szíriai kormányerők által Homszban elkövetett, több mint 200 ember halálát okozó pénteki támadást, azonnali lemondásra szólította fel Aszadot, és sürgette a világszervezetet, hogy tegyen lépéseket a szíriai rezsim könyörtelen kegyetlensége ellen.

Susan Rice amerikai nagykövet, félretéve a szokásos diplomáciai udvariasságot, kijelentette, megundorodott az orosz és a kínai vétótól, és minden további vérontás az oroszok és a kínaiak kezéhez fog tapadni. Mohamed Loulicski, az egyetlen BT-tag arab ország, Marokkó ENSZ-nagykövete, mély sajnálkozásának és csalódottságának adott hangot az orosz-kínai együttes vétó miatt.

"Szomorú nap ezt a tanács, szomorú nap minden szíriai és szomorú nap a demokrácia számára" – jelentette ki Gerard Araud francia ENSZ-nagykövet, aki szerint Moszkva és Peking az elnyomás politikájának bűnrészesévé vált. Október óta másodszor fordult elő, hogy Oroszország és Kína kettős vétót gyakorolt. Akkor a két ország egy európai szövegezésű határozat-tervezet elfogadását hiúsította meg, amely elítélte volna Szíriát és újabb szankciókat helyezett volna kilátásba.

Diplomáciai források szerint a szavazásnál Peking Moszkvához igazodott, amely szerint a szombaton megbuktatott BT-határozattervezet egy damaszkuszi rendszerváltásra tett kísérlet volt. Szíriai Oroszország fontos szövetségese és fegyverexportjának felvevőpiaca. Az orosz vétót megelőzően az amerikai és az európai ENSZ-diplomaták elutasították Moszkvának több, a határozattervezetre vonatkozó módosító javaslatát, amelyeket Susan Rice elfogadhatatlannak minősített.

Az Oroszország által megfogalmazott módosító javaslatok megosztották volna az ENSZ szerint eddig 5 ezer halálos áldozatot követelő erőszakért viselt felelősséget a szíriai ellenzék és a kormány között. A nyugati államok, amelyek egyértelműen a szíriai vezetést okolják az öldöklésért, elvetették ezt a megközelítést. Moszkva ugyancsak kihagyatta volna a határozattervezetből azt a követelést, hogy a szíriai kormány vonja ki erőit a városokból, amit az amerikai és az európai képviselők elvetettek.

A szavazást megelőzően nyugati diplomaták úgy nyilatkoztak, hogy egy vétó az orosz külpolitika "újraputyinizációjának" jele lesz – arra utalva, hogy Vlagyimir Putyin miniszterelnök az idei választások nyomán vissza fog térni az orosz elnöki hivatalba.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla