Pergőtűz alatt tartják Homszt

2012.02.05. 23:01

Folyamatosan tűz alatt tartják Homsz városát a szíriai diktátorhoz hűséges katonai alakulatok. A Guardian jelentése szerint annak ellenére sem szünetel a pergőtűz Homsznál, hogy a helyi lakosok megkezdték az áldozatok felkutatását a romok alól. A támadás szombat hajnalban indult, akkor hat óra alatt legalább 300 bomba csapódott be a városba.

A szír hadsereg a város körüli magaslatról nehézaknavetőkkel és tarackokkal lőtte a várost. Egy homszi kórház és két ellenzéki csoport 250-300-ra teszi a pergőtűz halottainak a számát, egy helyi csoport, a Koordinációs Tanács 50-60-ra. Akárhogy is, a Guardian tudósítása szerint civilek - nők és gyerekek is - kereszttűzbe kerültek.

Szemtanúk beszámolói szerint a hadsereg célzás nélkül tüzelt, polgári célpontokra is. A jelentések szerint egy kórházat is találat ért Homsz felkelők kezén lévő részén.

A kormány ugyanakkor hivatalosan még azt is tagadja, hogy egyáltalán lőnék a várost, a harcokért szokás szerint "terrorista bandákat" tettek felelőssé. A halottak szerintük olyanok, akiket a felkelők raboltak el és végeztek ki, hogy ezzel is nyomást gyakoroljanak Szíria szövetségeseire, Oroszországra és Kínára, hogy megváltoztassák a nemzetközi beavatkozást elutasító álláspontjukat az ENSZ Biztonsági Tanácsában.