Erős földrengés a Fülöp-szigeteknél

2012.02.06. 15:08
Legkevesebb 43-an vesztették életüket a Fülöp-szigetek középső részét hétfőn megrázó földrengésben. A 6,8-es erősségű rengést követő első híradások egy gyermek haláláról számoltak be.

A rengés epicentruma a Visayas szigetcsoporthoz tartozó Negros és a Cebu szigetek közötti tengerszakaszon, fészke pedig 46 kilométeres mélységben volt az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint. A földmozgást négy órával később egy 6,2-es erejű utórengés követte. Ennek fészke 35 kilométeres mélységben volt.

A legtöbben Negros szigetén haltak meg épületek összeomlásában, illetve 29-en egy földcsuszamlásban vesztek oda.

Sok helyen pánik tört ki, az emberek fejvesztve menekültek a házakból – jelentették a helyi hatóságok.

A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ közölte, hogy nincs szökőárveszély, mivel a földrengés epicentrumát egy nagyon keskeny tengerszoroson regisztrálták, de a biztonság kedvéért megemelték a riasztási szintet, s arra kérték Negros szigetének lakóit, hogy "ne tartózkodjanak a part közelében".

A hatóságok tájékoztatása szerint az epicentrumhoz legközelebb fekvő szigeteken a rengés hatására több épület összeomlott, számos út és híd megrongálódott, és több helyütt elment az áram.

Benito Ramos, a polgári védelem vezetője elmondta, hogy a part menti Cebu városában a szállodák vendégeit a felsőbb szintekre vezényelték. Cebu szigete kedvelt a turisták körében, de elsősorban a nyugati része felkapott, a rengés epicentruma pedig a keleti partszakasz közelében volt. Cebu a Fülöp-szigetek második legnépesebb városa, lakosainak száma eléri a 2,3 milliót.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport