Jól fizet, ha Putyint támogatod

2012.02.08. 15:16

Egyszerű, de hatékony módszerrel biztosítják Oroszországban, hogy kedvező hírek jelenjenek meg Vlagyimir Putyin miniszterelnökről. A magát az Anonymus oroszországi szárnyának valló hackercsoport a Nasi nevű ifjúsági szervezet elektronikus levelezését tette közzé, amiben állítólag bizonyítékok vannak, hogy több tízmillió forintnyi rubelt kapnak Putyin dicsőítésére.

A Guardian írása szerint a 2005-ben alapított Nasinak az elsődleges feladata az orosz kormányzatot bírálni kívánó csoportok elhallgattatása és hiteltelenítése volt. A szervezet repertoárjában a rágalmazó kampányok szervezése, illetve az internetes közösségi oldalakon való aktív tevékenykedés is szerepelt.

A fenti vádakhoz az alapot az Anonymus csoport által megszerzett állítólagos belső levelezés bizonyítja, amiben Vaszilij Jakemenko, a Nasi első vezetőjének – most a Kreml Szövetségi Ifjúsági Ügynökségének feje – a csoport szóvivőjének Krisztina Potupcsiknek, valamint számos más aktivistának a neve tűnik fel.

A nyilvánosságra hozott emailek 2010 novembere és 2011 decembere között íródtak és megerősítik azt a gyanút, hogy a Nasi kevésbé tisztességes módszerekkel lépett fel a Kremlt bírálókkal szemben.

A kidolgozott tarifarendszert használó Nasinál mindennek megvolt az ára. A jól teljesítő bloggereknek, akik több száz vitatkozó hozzászólást írhatnak a Putyinról szóló cikkekhez, 600 ezer rubel (majdnem 4,4 millió forint) járt. A Nasi nyári táborait népszerűsítő újságcikkek tízmillió rubelba kerültek, habár az érintett orosz lapok és újságírók rögtön tagadták a vádakat.

Oroszországban decemberben zajlottak le nagyobb tüntetések a parlamenti választások után, ami során az ellenzék szerint súlyos jogsértések és visszaélések történtek. A megszerzett levelek szerint akkor buszokkal szállítottak több ezer Nasi-aktivistát a fővárosba, hogy a Putyin-ellenes tüntetőkkel szemben legyen kikből a kormányt támogató csoportokat szervezni.

A Putyin politikáját elutasító tüntetők szerint ebben nincs semmi meglepő, szerintük az interneten, akárcsak a való életben nincs igazi támogatottsága a jelenlegi rendszernek, ezért szorulnak rá fizetett protestálókra. A Nasi elutasította a vádakat, Nyikita Borovikov, a szervezet jelenlegi vezetője szerint ők már hozzászoktak, hogy feltörik az emailjeiket és mivel ő törvénytisztelő polgár, ezért nincs mitől tartania.