Dzurinda: Tisztában kell lenni a magyarok nemzeti lélektanával

2012.02.12. 15:01

A szlovák külügyminiszter szerint a magyar-szlovák viszony maratoni futás, és nem lehet rövid távon megoldani a problémákat. Mikuláš Dzurinda erről a TASR hírügynökségnek beszélt, és a bumm.sk számolt be róla.

Dzurinda és Martonyi János 2011. novemberében Prágában
Dzurinda és Martonyi János 2011. novemberében Prágában
Fotó: Michal Cizek

„Ha valaki úgy gondolja, hogy kapcsolataink megoldása Budapesttel egy-két évet, vagy egy örökkévalóságot igényel, akkor kellemetlen kötelességem, hogy elvegyem tőle ezt az illúziót” – jelentette ki a miniszter. Véleménye szerint a kapcsolatok megoldásához nemcsak a történelmet kell ismerni, hanem tisztában kell lenni a magyarok „nemzeti lélektanával” is.

„Ez nem 100 méteres sprint, hanem maratoni futás. Ezt egyszerűen el kell fogadni” – magyarázta. A maratonhoz elmondása szerint erő, kondíció és türelem kell. „Ilyenek a szlovák-magyar viszonyok is” – vélte.

Dzurinda nem tapasztalta, hogy magyar partnere, Martonyi János őszintén meg akarná oldani a kettős állampolgárság problémáját. „Valami teljesen mást láttam. Azt az illúziót, hogy mivel alkotmányos többségük van, és mindent megtehetnek, mindent megúsznak, akkor miért kellene nekik reagálni a szlovákok valamiféle követeléseire” – magyarázta. Szlovákia azonban véleménye szerint idegesség, sértések és asztalcsapkodás nélkül megoldásokat kínált fel.

Közölte: Magyarországon a trianoni „kvázi sérelem” és a nacionalista elemek nagyon erős táptalajra találtak. „A szlovák képviseletnek hatalmas feladata, hogy olyan politikát csináljon, hogy a nacionalizmusnak egyre kisebb tere legyen a manőverezésre” – hangsúlyozta.

Dzurinda tudja, mi az a maraton

Mikuláš Dzurinda nem a levegőbe beszél, amikor sporthasonlattal él. Az 57 éves politikus részt vett a 2010-es 25. Budapest Maratonon, 3 óra 39 perc 12 másodperc alatt teljesítette a 42,195 kilométeres távot. A futás után elmondta, nagyon örült a budapestiek biztatásának, úgy vélte, a két országnak szurkolnia kell egymásnak.