Több épületet felgyújtottak a görög tüntetők

2012.02.12. 22:01 Módosítva: 2012.02.13. 00:22
A görög parlament megszavazta az újabb segélycsomag folyósításához szükséges megszorításokat. Vasárnap az elmúlt hónapok legsúlyosabb zavargásai törtek ki Athénban, a megszorítások ellen tiltakozó tüntetők legalább tíz épületet felgyújtottak, sokan megsérültek.

A görög parlament vasárnap éjjel megszavazta az újabb segélycsomag folyósításához szükséges megszorításokat. A görög kormány már szombat hajnalban jóváhagyta az EU-IMF-mentőcsomagról szóló megállapodást és az ennek fejében elvárt takarékossági intézkedéseket.

Amennyiben a képviselők nem szavazták volna meg a 3,3 milliárd eurós megtakarításról szóló csomagot, az ország már márciusban csődbe mehetett volna, mert ettől függött az eurozóna tagországai és az IMF újabb 130 milliárd eurós segélycsomagjának folyósítása, valamint hogy leírják a magánhitelezőkkel szemben fennálló görög államadósság egy részét, nagyjából 100 milliárd eurót. Az első, elégtelennek bizonyult mentőprogramot 2010. májusban hagyták jóvá 110 milliárd euró értékben.

Vasárnap estére az elmúlt hónapok legsúlyosabb zavargásai robbantak ki a megszorítócsomag elleni tüntetéseken Athén belvárosában. A BBC szerint a tüntetők köveket és Molotov-koktélokat dobáltak, több épület is kigyulladt. A rendőrök könnygázt vetettek be, többen megsérültek.

A BBC tudósítója szerint legalább tíz épület égett, történelmi épületek, kávézók és mozik is kigyulladtak, a Szintagma teret beborította a könnygáz füstje. A rendőrök szerint közel kétezer tüntető lehet felelős a károkért. A tüntetők és a rendőrök összecsapásai még éjjel is folytatódtak.

Lukasz Papademosz görög miniszterelnök nyugalomra intett, szerinte az erőszaknak nincs helye egy demokráciában.

Napközben több tízezren tiltakoztak a parlament épülete előtt már második napja a tervezett törvénycsomag ellen. Egyes jelentések szerint Athénban akár nyolcvanezren, Szalonikiben pedig húszezren is utcára vonulhattak.