Bíróság elé állt a bali robbantás gyanúsítottja

2012.02.13. 05:49

Bíróság elé állították hétfőn Indonéziában Umar Patekot, a muszlim szélsőséges robbantási szakértőt, a csaknem tíz évvel ezelőtt Bali szigetén elkövetett merényletsorozat egyik fő gyanúsítottját. A 45 éves férfi 9 éven át bujkált. Tavaly januárban fogták el amerikai kommandósok ugyanabban a pakisztáni városban, ahol néhány hónappal később lelőtték Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat vezetőjét.

Nem világos, hogy Patek találkozott-e Bin Laddennel, de egyes hírügynökségek szerint nyilvánvaló, hogy kereste vele a kapcsolatot, mielőtt elfogták. Biztonsági források szerint Patek az al-Kaidához köthető, Indonéziában betiltott Jemaah Islamiyah radikális iszlamista szervezetnek volt a tagja, és abbottábádi jelenléte bizonyítja a két szervezet kapcsolatát.

A bali-szigeti robbantások egy évvel a 2011. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadások után történtek. Az éjszakai szórakozóhelyek ellen elkövetett pokolgépes támadásokban 202 ember vesztette életét, a halálos áldozatok között 88 ausztrál és 4 francia turista volt. Patek néhány nappal a robbantások előtt elhagyta a szigetet.

A jakartai kerületi bíróságon kezdődött perben az ügyész azt mondta, hogy Umar Petek a bali robbantások kulcsfigurájának, Imam Samudrának a kérésére készítette el a bali terrorcselekményekben használt pokolgépekhez szükséges alapanyagot. A szélsőséges iszalmista Samudrát és két társát 2003-ban halálra ítélték, és 2008-ban kivégezték. Umar Pateket szintén halálra ítélhetik, ha bűnösnek találják. Pateket a bali robbantások mellett más terrorcselekmények elkövetésével is vádolják. Terhére róják, hogy ő készítette az alapanyagot azokhoz a pokolgépekhez is, amelyeket 2000-ben karácsonykor robbantak fel öt jakartai templomban. A merényletekben 15 ember vesztette életét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport