Folytatódnak a zavargások Afganisztánban

2012.02.23. 15:53

Országszerte újabb emberéleteket követeltek csütörtökön az afganisztáni zavargások, amelyek immár harmadik napja tartanak a bagrami amerikai támaszponton történt koránégetések miatt.

A rendőrök az északi Baglán tartományban a tüntetőkre lőttek, egy ember meghalt, négy másik, köztük két rendőr, megsebesült. A rendfenntartó erők és a demonstrálók a tartományi rendőrparancsnokságnál csaptak össze. A déli Uruzgán tartományban két tüntető vesztette életét a rendőrséggel kialakult tűzpárbajban, amelyben hat másik személy megsebesült.

Eközben egy afgán katona egy amerikai bázison, a tiltakozókhoz csatlakozva lelőtte a NATO vezette erők két amerikai katonáját. A tettes Nangarhar tartomány Hogjáni városában akkor fordította fegyverét áldozatai ellen, amikor a koránégetés miatt tüntetők megközelítették a helyi amerikai támaszpontot. Miután az afgán végzett a két amerikaival, a tömegben elvegyülve kereket oldott.

A tálibok az eset kapcsán felszólították az „afgán népet, hogy verjék meg és öljék meg a megszálló erőket, hogy bosszút álljanak a korán meggyalázása miatt.” A tüntetők több helyen is az amerikai elnököt ábrázoló képeket égettek.

Hogy lecsendesítsék a kedélyeket Hamid Karzai afgán államfő levelet kapott Barack Obamától, amelyben az amerikai elnök bocsánatot kért, amiért koránt égettek a bagrami amerikai bázison. A levelet az Egyesült Államok kabuli nagykövete csütörtökön juttatta el a kabuli elnöki hivatalnak. Obama a levélben „mély sajnálatát fejezte ki az incidens miatt.”