Homszot porig akarják bombázni

2012.02.23. 12:27
A kormányerők csütörtökön is hevesen bombázták a közép-szíriai Homsz városának lázadó negyedeit, különösen Bába-Amrt, amit hatalmas robbanások ráztak meg, és minden kommunikációs kapcsolat megszakadt a területen tartózkodókkal.

„Bába-Amr negyedet és Inszát egy részét reggel hét óra óta lövik, és gránátok hullottak Haldíjére. Ahogy egymást érik a nemzetközi elítélések, úgy fokozódnak a tüzérségi támadások is” – mondta az AFP hírügynökségnek Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) vezetője.

„Ma tucatnyi aktivistát nem tudunk elérni sem Skype-on, sem műholdas telefonon. Csak a bombázott területeken kívülről kapunk információkat, azokon belül minden kommunikáció el van vágva” – panaszolta Hádi Abdalláh, a Szíriai Forradalom Általános Bizottsága nevű csoport helyi aktivistája.

Szerdán a Reuters szerint mintegy nyolcvan halottjuk volt a város elleni tüzérségi támadásoknak, köztük egy amerikai tudósító és egy francia fotós, akik egy ellenzéki sajtóközponttá átalakított házat ért lövéseknek estek áldozatul. „Biztosak vagyunk benne, hogy a központ volt a célpont, mert tizenegy lövedék csapódott be az épületbe és környékére. A rezsim erői fogtak egy adásjelet” – mondta Abdalláh.

Az újságírók halála túl sok volt

Nicolas Sarkozy francia elnök megtervezett gyilkosságnak nevezte a két újságíró halálát és kijelentette, hogy az Aszad-rezsim uralmának vége kell, hogy érjen. Sarkozy szerint „ennyi már elég volt” és semmi indok nincs rá, hogy a szíriai nép miért ne dönthessen szabadon a saját sorsáról. A francia elnök azt is követelte, hogy a szerdán megsérült másik három nyugati újságíró is azonnal kapjon sürgősségi ellátást.

 
Marie Colvin és Rémi Ochlik

Bassár el-Aszad elnök damaszkuszi kormányzata minden felelősséget elhárított a két külföldi újságíró haláláért. „Visszautasítjuk azokat a nyilatkozatokat, amelyek Szíriát teszik felelőssé az újságírók haláláért, akik saját felelősségükre szivárogtak be az ország területére” – idézte az állami televízió a külügyminisztérium közleményét.

Számonkérésre készülnek

Az ENSZ emberjogi szervezete csütörtökön megállapította, hogy a szíriai erők fegyvertelen nőket és gyermekeket gyilkoltak, lakóterületeket bombáztak, és legfelsőbb politikai megrendelésre kínoztak sebesült felkelőket a kórházakban.

Független ENSZ-szakértők bizalmas listát készítettek a felelősnek tartott parancsnokokról és tisztségviselőkről, és az emberiesség elleni bűntettek elkövetőinek perbefogását szorgalmazták. A világszervezet szakértői szerint a felelősségre vonható személyek sora egészen Bassár el-Aszad szíriai elnökig terjed.